heartbeat baby

Harini scan double confirm..sebab selalu Turun tanda coklat..cukup 8weeks harini tapi scan tadi heartbeat takada..janin Ada tapi tak Ada heartbeat..doc cakap selalu 7weeks dah Ada .terus Rasa taksedap Hatii..doc bagi Surat refer hospital esok untuk scan melalui bawah untuk confirm semula ..Ada sesiap Yang alami mcam NI tak?harap esok baik baik 🥲..

22 Balas

saya scan masa tu 8 minggu lebih.baby Pon belom dgr heartbeat tapi doktor cakap kelip² jantung dia tu dh ada ..pastu sy bca biasa nya bby 8 minggu tu heartbeat dh ada ..saya prnh gugur sblom ni then ni pregnancy yg ke2 Pon ad jgk keluar coklat ngn drh sikit sblom scan 8week tu. bila doktor ckp ad heartbeat and doktor bg ubat kuatkan Rahim je. skrg dh xde langsung keluar spotting ke drh ke...so sy malas nak pikir negative. even belom dgr heartbeat baby.. sy serahkan je pd Allah.xpe sis.. doa banyak² dn bnyk rest je. jgn buat pape keje. Ibu xboleh stress/sedih nnti jejaskan kndungn. mak sy prnh cerita yg adik bongsu sy dulu ingat dh gugur jgk. tapi dia tunggu la scan 2 3 klinik jgk. pdhl bby tu ada je. kalau la Mak sy tu ikutkn nasihat bidan atau klinik yg awl2 tu utk dnc rs Nye adik bongsu sy dh xde . point Nye ...sis jgn stress atau sedih bila belom pasti. bnykkn doa Dan tunggu scan bawah pulak ye. saya doakan InsyaAllah jika bby tu ada rezeki lagi.. nanti Semoga dipermudahkan urusan sis ye🤲🏼 yg penting awal² ni mmg kene bnykkn bedrest bg org yg berahim lemah.

Saya scan 7weeks ade heartbeat, tapi masuk 8weeks tetibe ada 3 titis darah, esoknya scan doc kata heartbeat dah takde then terus refer pakar. Doc suruh tunggu seminggu turun sendiri pastu followup scan, tunggu seminggu takde bleeding langsung, doc check lagi kantung saya semakin besar tapi janin makin dah tak cantik bentuk dia, so doc advise buat d&c terus sbb kalau tunggu keluar sendiri maybe darah terlalu byk sbb kantung makin besar, doc pujuk d&c tak sakit dan cara paling safe utk cuci sampai habis lagipon dpt full bius. So saya baru d&c semalam mmg tak sedar masa d&c tapi sebelum d&c nurse masukkan ubat bukaan rahim supaya vagina lembut masa nak proses.. ubat ni sakit sgt rasa mcm contraction then bleeding. Lama2 hilang sakit. Lepas d&c rasa lega tak perlu fikir dah ada sisa lagi tinggal ke tak kalau turun darah sendiri. If puan akan alami mcm saya, be strong n percaya pada ujian & hikmah yg mendatang utk nasib mcm ni 🥲

saya first scan 6 week. masa tu mula² tau pregnant. tak ada buat upt pun terus pergi kk sebab badan terlalu lemah. time scan tu doc laki yang scan nampak kantung, kantung nya kecik doc laki tu siap zoom untuk tengok ukuran berapa week. lepas buka buku pink 8 week kena scan lagi.. mula² doc cakap tak nampak kantung nampak macam ada ketumbuhan dalam rahim. pastu syg desak doc untuk scan betul² sebab first scan dah nampak kantung takkan second scan kantung hilang. doc perempuan tu cari. baru jumpa kantungnya katanya kecik je yela 8 week kan. then doc minta saya repeat scan lagi 2 minggu. husband sampai marah sebab saya alahan teruk takkan la tak pregnant. harap baby tak ada ape² la. sebab tak ada turun darah ape semua. masa dapat tau pregnant tu seronok sangat .. yela setelah sekian lama menunggu sampai orang cakap kita mandul . sekarang baru kita dapat merasa ada baby dalam rahim sendiri. 🥺

Dulu sy pernah scan 8w nmpk kantung je xde heartbeat tp blm turun darah, dlm 1 mggu slps tu baru darah turun dgn byk so xdpt nk buat apa2 redho dan pasrah je la. Then aritu scan 6w 2 kantung baby means twin, scan 8w mmg 2 2 ada heart beat seronok tengok aktif melompat2 scan 12w sorang dh xde tggl sorang je lagi, kantung dh kosong heartbeat pun xde. Sedih tp tetap bersyukur yg sorang masih ada sampai skrg dh 32w. Sy xde turun tanda apa2 cuma doktor ckp pelik sbb sepatutnya ada n kantung tu patut keluar sendiri mcm keguguran biasa tp masih x menjejaskan yg sorang tu sbb lain2 kantung. Agak lama kena monitor sbb kantung masih ada takut kantung tu membesar dln mengganggu ruang yg sorang tu. Doktor nk bagi ubah turun darah pun x dpt takut menjejaskan yg sorang lg. Kalau dah xde heartbeat slalu mcm tu la, kira x jd or gugur

slalu turun tanda coklat ? berapa hari ? masa saya haritu turun lendir coklat pekat jgk , sikit je . saya p klnik alhamdulillah masa tu 7w5d ada heartbeat baby pun okay je . doc kata mgkin sbb sy terlalu lasak sgt . dia bg ubat kuat rhim . sehari je trun tanda . banyak ke spoting awak ? semoga esok baby awak ada heartbeat . aamiin .

2y ago

insha allah amiin..harap sangat jumpa pakar 21 ni Allah tnjuk keajaiban utk sy

sy pernah alami. kandungan pertama msa 7 weeks ada heartbeat tpi msa 12 weeks dah tiada. keguguran.missedmiscarrage. kandungan ke 2. sy alami pendarahan yg bnyk msa usia kandungan 8 weeks. scan xnmpk heartbeat. msa 12 weeks bru nmpk heartbeat. skrng ank dah umur 2 tahun. sis bnyk2 doa. percaya pada rezeki.

2y ago

aamin ya mujib

saya masa kandungan 7minggu ada kluar darah risau yg amat, pg klinik byrn doc scan alhamdulillah baby masih ada dlm kantung wlpun kecik nampak jantung dia degup kelip2 kecik jer, doc kata ni ancaman keguguran, doc bg ubat duphaston kuatkan rahim makan sampai habis.. skrg baby nak masuk 10 minggu dh..

2y ago

kalau doc bg ubat tu please makan untuk awak dan baby tlg jgn abaikan ya sis sbb awak pnh bleeding

Sy pun mcm sis juga hri tu 8w dctr ckp sy 50/50 mngndung siap dia kata mybe dh gugur cuma tak kluar lgi sbb dia nmpk ktulan je , tp dia tak sru p hsptal dr sru scan blik , msa 10w alhamdulillah dh dngr jntung , yelah ank prtmakn kdng lmbt dngr jntung dia ..... Smoga sis dn janin sis dlm keadaan baik2

2y ago

insha allah..inilah yg sy harapkan

Saya pernah. 7w tak dengar heartbeat.. Refer hosp, pakai alat lebih advance, masuk dari bawah. Alhamdulillah baru dengar heartbeat.. Tak pasti kenapa di klinik tak dengar. Mungkin janin kecil sangat? Tapi moga Puan dan baby baik2 je. Amiin

Sye first scan 5weeks nmpk kntung je scan lg skli 8weeks da ada jntung baby.. alhamdulilah skrng da 19weeks spnjng pregnant ni xde pape bleeding or sporting semoga kndungn sye terus kuat #firstmom