Luka episiotomy

Hi. Harini hari ke 26 berpantang. Luka dah cantum elok.. tapi mcm ade kemerahan n sakit bila ditekan dekat lula tu. dah dekat 4 hari.. sebelum ni elok takde ape sakit pun. Ade sesiapa pernah alami tak? N kene buat apa? Ade sapu ubat jgk hydrocyn aqua tu tp mcm sama je. Huhuhu

3 Balas

Lepas pegi toilet, keringkan dlu secara air dry. Maksudnya, kering secara natural. Make sure lap guna tissue toilet tu. Sy tak prefer kain, sbb takut bacteria. Other alternative, bole pegi clinic luar utk buat dressing. Sy amik masa lama jugak nak baik from episiotomy. Hampir nak abes pantang baru elok.

Sy sebulan baru baik.. sbb awl2 tu bnyk gerak g kk check kuning + anak high demand. Terbukak sikit hujung tu.. sy pun sapu ubat hydrocyn tu tapi lmbt baik..Last2 sy tukar pada bepanthen 1st aid.. dalam seminggu lebih dah okay..

Pernah alami. Saya dapat ubat antibiotic sebab infection. Jadi pergi klinik untuk pemeriksaan lanjut ya.