Kantung Kosong

Harini doc sahkan kantung saya kosong. Saya dh nak msk 3months pregnant. Perut pon dah nampak sikit. Y membesar kantung ja. Tapi xda janin. Doc bagi masa 2 minggu untuk kantung tu jatuh sendiri. Lpas dua minggu kalau xjatuh juga doc akan cuci. Boleh bagi tips untuk bagi kantung tu jatuh sendiri dengan cepat? Kalau y pernah ada pengalaman macam saya. Saya nak tanya. Berapa lama awak ambil masa utk pregnant balik. Doc xsuggest sgt kalau dorang y cuci utk anak 1st. Takut nanti rahim cedera then peluang utk mengandung tu lambat. Btw doc xda bagi ubat utk cuci kandungan. Doc cakap gov dah haramkan ubat tu.

18 Balas

Sy buat d&c kandungan 10w. Tk ada heartbeat, ad kantung jee,lps tu asyik bleeding doc suggest d&c elak kan infection. Alhamdulilah lps sebulan pregnant lagi. Kali ni kena on ubat kuat rahim duphaston. Sis jgn stress2. Kena happy2. Kalau kantong da jatuh nt. Pantang mcm org bersalin skurang2 nye 14hari, jgn mnum ais. Tu cara sy lah. Sy doa kan sis dpermudah kan urusan. Jgn stress2, pasti ada rezeki lagi

2y ago

sama mcm sy thn lps, tp xsempat buat dnc,dia jatuh sendiri..masa tu 10w kalo ikot kiraan period yg last, tp bila scan mcm 6w je, janin x membesar, doc ckp janin sy xsihat..xde rezeki xpe lah,sy redho je

Saya pun dnc waktu 13minggu (3bulan) sebab kantung kosong, Dr bg masa 2minggu tp x kluar so kne dnc.. Then 3 bulan lpstu sy pregnant lg.. Masa pantang sy mkn pati ikan haruan beli kt guardian, lpstu sy amalkan makan mamomhope untuk recovery blik. Skrg dh 33minggu

Mcm sy time 2017 janin jatuh sndri then pegi hospital dorg bg antibiotik je sb smue da kua hbis.. N nk dpt kn zuriat blk tu amek mse 2 tahun alhamdulillah skg kandungan dah nk masuk 7bln..ade org rezeki cpt dpt la cpt sis.. Mcm sy lame jgk tu😅

Saya pun kantung kosong April 2019 then tak sempat dua minggu kantung jatuh sendiri masa kencing . Sempat rasa contraction sejam lebih lepas tu kena dnc . Then Ogos 2019 dah pregnant balik and now dah 29 minggu

Klu sy doc nasihat jarakkan 6bulan utk rahim btl2 sihat..alhamdulillah d&c ogos 2018..hamil balik mei 2019..skrg ni tgh pantang..folic acid sy mkn, mengurut, bertangas..insyaAllah akan ada rezeki sis nt..

Sis, maaf ckp ya.. Awk mcm kwn sy.. Dktr ckp kantung 0..bg masa 2 mnggu mcm awk juga.. Last2 yg jatuh, janin.. Kembar lg.. Rupanya ada bnda ghaib suka kat dia, jd bila scan, dia ttup pandangan dr nmpk janin tu..

4y ago

Allahu 😭 Kesiannya. Ada pergi berubat x lepas tu? Moga ada rezeki lagi dia lepas ni.

Saya haritu missed miscarriage doktor suruh tunggu jugak 2 minggu sbb anak 1st xdigalakkan untuk cuci. Tapi lepas 2 minggu still xtrun. At the end, saya buat d&c. Sekarang baru je habis pantang.

Sabar ya sis. Harap sgt ianya masih ada harapan seindah harapan. Kuatkan semangat. Yakin jika masih rezeki sis pasti ada keajaibannya. Ya rabbi, makbulkan, amin

Memang tade ubat, takpa tunggu je naty cnfrm akan jatuh sendiri. Rasa mcm senggugut gila2, n bnyakkan begerakk, inshaa Allah.

Kandungan pertama sy kena macam ni. Sy cuci . 2 bulan lepas tu sy dh pregnant balik . Alhamdulillah sekarang dh 10minggu.