HB rendah

Harini checkup kena marah dgn nurse sbb HB rendah 10.7, dia ckp ada risk ☹️ ada apa apa tips tak mommy? Help me ☹️

14 Balas

2 mggu lepas hb sy 10.8 . Hr ni cek dh naik 11.5 . Ap yg sy amalkan .. Lauk harian sy msti kena ad daging / kerang + kangkung . Kdg je ad mkn ikan/ ayam . Spnjg 2 mggu ni sy ad mkn skali jambu batu . Kacang kuda rebus sy jd kan snack hari² . Mkn time tgk tv .. Sblum tido n sblum sarapan sy mkn pati delima gulsan ( yg ni sy bru try dlm 2 mggu) nurse yg cdgkan . Alhamdulillah . Berkesan .

4y ago

Terima kasih awak 😍

mkn ubat dgn 100% jus tanpa gula..paling baik jus oren..air kosong pun boleh..mkan ubat slepas 2 jam perut kosong.. atau tunggu sejam slepas mkan ubat tu bru mkan mkanan lain..banyakkan mkan syuran hijau, buah2..klau boleh kurangkan pengambilan kafein..jarakkan masa minum susu dgn pengambilan ubat..😊

Minum vitamin yg nurse bagi dengan jus oren sunquick. Saya ada try pati delima gulsan tapi xberkesan. Hb tak naik langsung, mungkin sebab saya xminum secara konsisten kut sbb saya tak suka rasa pati delima tu, masam sangat & geli nk minum

Sy ambil iberet.. Hb mmg ok.. Sy jg ambil jus mama mariam.. Dr awl mengandung sehingga bersalin hb xpnh rendah.. Sy mkn iberet sblh mlm dgn oren sunquick.. Hb sy d awl 12.3 dan sblm bersalin 12.7

Cuba ambil buah delima 1biji..atau pun jambu batu ke jambu air..oren Sunquick tu.ini cepat membantu menaik kan darah hb kita dengan cantik.

4y ago

Sama2..saya hanya amal kan buah ini je sehari 1biji @2biji pun okey ..pasal hb saya xde masalah langsung..cantik.

sy pun mcm tu awal² dah hb rendah 10.6 sekali cek seminggu dah naik 11.5. sy makan ubat nurse bg je n makan sejam before breakfast

antaranya : pati delima ,jambu batu ,kerang ,tauhu ,susu kurma saya amalkan pati delima je .. rm15 je beli kat kedai2 ubat jamu ..

4y ago

minta kurang boleh tu kot tempat sy rm15 sy mnta kurang lagi dapat 😆😆😆😆

Sis makan buah jambu batu banyak2... kejab jer naik.. lepas tu minum jus oren.. hb sentiasa cantik.. 14hb mcm tu..

sy awl preg hb 8.5... terus amal pati delima gulsan rm15 je.. dan makan jmbu batu ary2... last check mggu lepas 11.2

4y ago

dekat jaffar rawas ad.. kedai kosmtik ad.. fb pom byk jual

Sy 1st buka buku hb cntik,13.2...Sbb mnum sunquick oren tu.Hrp2 bln dpan hb cntik mcm ni juga la 😄