HB drop dari 12.4 ke 10.7

Assalam smua. Skrng kandungan 17w2d. Pergi checkup harini terkejut juga hb drop drastic ni dari sblum ni masa 13w tu 12.4, harini 17w2d pula 10.7 je. Nurse dah tukarkan dari obimin skrng kena amik zinkcofer pula. Aduhai. Ade cara lagi tak nak naikkan hb ni? #firstmom

2 Balas

Banyakkan makan kerang dengan jambu batu sis. Pastu telan zincofer tu malam sebelum tidur 2 jam selepas makan, dengan air sunquick tanpa gula. Amalkan juga telan satu sudu pati delima gulsan pagi dan malam. Inshaallah menjadi. 😊

Hormon semasa hamil, Berkongsi zat besi dgn kandungan, kan. Gitulah. Amalkan iron rich diet. Lepas mkn sumber zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah.

1y ago

Sy buat gitu tanpa gula sbb sy ada GDM. Bancuh setakat 3 teguk.