baby tak berbedung

harini baby saya 22 hari.. start semalam dia dah taknak berbedung kalau tidak mengamok2 nak keluar..soalan saya tak apa ke baby tidur kaki dia macam ni tak straight.. ada effect apa apa tak nanti?

baby tak berbedung
46 Balas

normal je awak. baby tdo mcm tu. sy berbedung kejap je. xslh sy lebih kurang awak je sy bedung. lepas tu baby xmau bedung pon. kalau bedung confirm nangis truk. bukan setakat xmau bedung. selimut pon dia xmau. kalau dia rasa selimut atas bdn confirm dia auto ngs😅. hahaha. sampai skrg xpakai selimut. so sy bg dia tdo ikut keselesaan dia je. skrg baby dh setahun 7bulan. alhamdulillah kaki straight je awak. lari bukan main laju. adik sy yg bru bersalin bulan 10 haritu pon xbedung anak dia. baru habis pantang ja bru2 ni.

1y ago

most wc awak☺️

ade yg cakap bedung ni sbb nk bgi dia suasana sama mcm dlm perut ibu.. kn dlm perut ibu sempit n susah dia nk gerak.. jadi nk bgi dia sama suasana mcm perut ibu sbb tu laa di bedung.. ada pulak yg cakap bedung sbb nk luruskan kaki baby kalau kaki baby nampak x lurus (petua org lama).. kalau tulang kaki dia ok tak perlu laa bedung kalau dh dia selesa x di bedung.. kalau sy salah maafkan sy.. sekadar pengetahuan dari org2 lama je ni 😂

normal/ nature position kaki baby/ lutut baby mmg bengkok. bukan straight mcm org dulu2 bedung yg ketat mcm pocong tu. dlm perut pon dia mengerekot kaki smpai bertemu muka. so ok je mommy. kaki biarkan bebas dia nak kangkang ka apa ka. bedung tgn saja pon ok. xbedung pon ok. janji baby lena elok

1y ago

betul.. bedung ni sebenarnya props untuk tenangkan Bayi.. tapi kalau baby rilek je,tidur pun Lena tiada masalah,ok je kalau dia taknak Di bedung

Baby sy seminggu lebih je berbedung, dia x selesa & nampak x suka, if dibedung juga, beriya nak keluarkan tangan dan kaki sampai merah2 muka, nangis.. Sampai sekarang usia bby dah 40 hari x pakai.. Kdg risau juga sbb position kaki bby sy mcm tu juga.. Tapi dia kuat mengeliat.. 😅 Bila baca komen ibu2, alhamdulillah lega hati.. Terima kasih semua ibu2 yg share juga tt yg sudi bertanya. Alhamdulillah dpt ilmu pengetahuan disini..

xde effect kaki pun ,yg effect kaki tu klau ikat bedung dkt kaki sbb function bedung ni balit n kemaskn tgn anak bkn kaki , kaki perlu dibiarkn bebas .. konsep bedung utk elakkn anak dr tersentak2 mase tdo tapi klau baby lg selese xbedung so follow je rentak dia Group baby dec2022/2023 https://chat.whatsapp.com/K6SHxUl5ivX5Y2L5aoIrTG

4 org anak saya sume masalah nak bedung. kali ni preggy saya dah faham tujuan swaddle/bedung. tapi kalau baby tu tak seselesa bby kena swaddle macam kat lua negara tu misti sebab cuaca kita ni panas. kena hati2 juga supaya baby xdemam. material kain dan baju baby kena pilih yg sesuai.

bedung hanyalah alat utk bagi baby tidur lena. kalau baby boleh tidur lena tanpa dibedung baguslah. malah kalau dibedung pun tak boleh ikat bahagian kaki ketat2 bagi lurus sbb boleh ganggu tulang kaki. bahagian tangan je ketat. kaki kena longgar dan M shape baru baby selesa.

bedung Tu cuma tak mahu baby terkejut terkejut ketika tidur..baby saya usia sebulan lebih pun dah X mahu dibedung hehehe ...now usia dia Dah 4 bulan.. alhamdullilah xde apa pun..saya blanket kan je dia ...dia ske blanket ..ikut keselesaan baby ..asal dia tidur Lena and tak menangis

anak 1st sy dulu seminggu je bedung.. lpstu mmg dia tak nak bedung dah.. menangis mcm kne dera 😂 selimut pun tak nak.. smpai la skrg dah besar, dah 3 tahun tak suka pakai selimut.. so okey je tak pakai bedung.. takde effect ape ape pun kt baby..

bedung tuk tenangkn baby.klau dh mengamuk mmg x tenangkn baby dh namenye.bedung bkn tuk ikat kaki baby ketat2 tau ibu2.doc x sarankn ketatkn bhgian kaki,bedung kemaskn bhgian ats je.bhgian bwh longgarkn.nnti tulang peha boleh kuar dr soket.