bukaan 4cm

Harini 25 OKT 2019..…. Kandungan 39 minggu... 2 HR lps ke hosp .bukaan dah 2 CM.. tp doktor Suh blk... Samp Harini xde Kuar tanda apa2.. sakit kejab2 je... Rasanya kena tunggu brp hari nak bukaan 4cm ni ye...

13 Balas

Saya malam sebelum nak beranak berjalan dekat dataran putrajaya, ulang 2 round dari hujung ke hujung. Besok pagi bangun terasa senak di ari² sekali rasa sakit mcm sengugut & kerap sangat kencing. Makin lama makin sakit tapi sempat lagi pergi makan kenduri, dan waktu tengah makan dekat meja di kenduri air ketumban pecah 😂😂 tapi boleh relex minta husbend tambahkan lagi nasi & ayam 😂😂 lepas jumpa member semua & minta doa moga dipermudahkan terus shoot ke hospital & alhamdulillah pada 4ptg bukaan dah 5cm, selamat bersalin pada pukul 2.40 pagi sakit contraction yg tinggi sampai muntah² & demam. Alhamdulillah hasrat nak bersalin normal tercapai 😘😘

5y ago

Relex la sebab sakit tak kuat lagi, time dah bukak 7cm tu mau bergegar katil sis 😂😂😂

Susah sebenarnya nak jawab. Semua org tak sama pengalaman bersalin. Ada yg cepat dan ada yg lambat. Sis rajin bergerak,buat kerja rumah. Paling penting kerap bersama suami. Ikut pengalaman saya masa bersalin anak pertama dulu, jam 11 malam lebih mcm tu saya terbangun dr tidur sebab rasa terkencing dlm seluar. Bila saya hidu baunya tak hancing. Lepas tu dtg contraction,makin lama makin kerap. Dlm masa yg sama saya kemas barang dan bersiap. Jam 12.10 tengah malam sampai hosp dgn bukaan 8 cm dan kepala baby dah nampak, 12.25 bersalin. Cuma ambil masa sejam lebih saya rasa sakit kontraksi sampailah bersalin.

5y ago

Sama pun surirumah jga sis. Tapi susah juga mau samakan saya dgn sis sebab pengalaman bersalin setiap org tak sama. Cumanya sis ikut je mcm saya buat,sebab kita semua tau makin rajin bergerak makin cepat seviks buka. Org tua2 pun selalu nasihat mcm tu. Kalau yg bersama suami tu mcm terbukti jg keberkesanannya dlm membantu percepatkan bersalin. Saya dulu 39 weeks da bersalin. Seminggu awal de due yg doc bagi

Masa saya 1st prgnent..pukul 12 mlm pegi hospital. Nurse kata 1cm bukak. Dia tanya nk masuk hospital ke nak balik. Saya nak balik. Kul 4 petang saya saje2 pegi hospital walau xde tanda2 nak beranak..sakit sikit2 tu adala..bile check doc kata bukaan 4cm.. jadi kene tahan.. kul 7mlm saya selamat bersalin.

Sy dlu bukaan 3cm doc soh balik sbb katanya lambat ni paling2 esoknye baru bsalin :.mujur la sy xblik umah ..dok jln2 shoping mall dlu ..kluar dari hspital kol 6 terus kol 7 lbih tu Sakit3 kerap dh ..patah blik hspital tgok3 6cm dh buka..sis kena byak2 kn makan cm biasa jgn bg pbukaan tu stop kat situ je .

Smoga dprmudahkan yer sist...amiin2 ya rabbal alamin..smoga sist dan baby slamat...☺kdang ikut org jga tu ..ada yg cpt bkaan..ada yg lmbt..tpi kalau sist nak prcptkan...bykkan brjalan..dalam apps nie pun ada tips yg kena bgi sist..☺

Sis. Sama ngan sy la. Arini da 39w tp xde tnda2 nak bersalin. Sakit ngilu2 tu je rasa. Tp sy x ke hospital lg sbb xde rasa sakit lg. Ptg ni nk ke mall .. jalan2 pusing mall. Mana tau mlm ni baby nk keluar. 😁😁

Bby xpuas lg nk main dgn uri nya😅😅. Insya Allah xlme lg kluar,kwn sy bsalin harini 25/10,,due dye esok 26/10😅😅😅 Smoga selamat & sehat tuk ibu & anak,,amiiin

Itulah... Pengalaman berbeza2... Ini ank ke 4... Pengalaman yang sebelumni 3 org cepatje klu dah 2 CM... Macam2 aktiviti buat ni..bersiar2 Bakai, turun naik tangga dah..

Sy dah kena serah diri esk. Tp xde tnda2 nak bersalin pn. Dah buat mcm2 dah. Just ari2 makin kerap sakit je skrg ni. Doakan sy slmt bersalin ye esk.

5y ago

Makan kurma..bagi tenaga dan kurangkan rasa sakit. Google kebaikan kurma tu ada banyak kebaikan utk org nak beranak

Due hari ni.. Lagi 2 hari nak raya deepavali...ingat bersalin sebelum due.. Tapi harini dah due baby Tamau keluar

5y ago

Tq very muc sis