Adakah berat & tinggi main peranan semasa mengandung? Macam mana nak naikkan hb atas 11?

Hari tu saya buka buku pink. Berat saya 80kg & tinggi 175cm. Tetapi nurse tulis dalam buku dengan pen merah kenapa ye? Bacaan hb saya 11.4 tapi nurse kata sepatutnya usia kandung nak masuk 4bulan dah 12 dan keatas.

3 Balas

berat dan tinggi tak mempengaruhi. 11.4 tu kira ats pagar. sbb usually makin bsr kndungan, hb makin senang turun. masa sy buka buku hb 12, tp bila makin besar kndungan, drop smpai 10. nak naik bukan senang..walaupun dh jaga mkn minum. at least bila smpai 37w, hb mesti mantain 11 keatas. nk jaga hb, for sure ubt jgn skip, and then mkn realfood high iron, vit c.

Nurse sy ckp mkn peria blh naik hb sbb nurse sy dulu hb rendah, bila dia mkn peria hb naik tp sy tak try pun lg sbb hb sy dah naik utk latest check up ni. Sy tak boleh makan ubat tambah darah. Kalau makan mesti muntah walaupun dah 2x tukar ubat. Jd sy amalkan makan kismis setiap hari. Alhamdulillah hb sy dr 11.6 dah naik 12.5

saya bkk buku 13.45 tp lepas 2 mggu jd 11.49 mmng nurse terkejut terus tukar ubat 😅