Ibu ada tips naikkan hb? Saya buka buku 11.6=>11.4=>11.2. Nurse dah bising asyik turun².

Skrg preggy 16w4d. Makan iberet. #firstbaby #bantusharing #naikkanhb

20 Balas

Nurse kk ajar sy..mkn obimin masa perut kosong. seeloknya masa kita bgun subuh, atau sblm tidur. Kena jarakkan dgn masa mkn 2-3jam gitu. Biasanya sy mkn sblm tidur sbb siang asyik lapar je😂 Boleh minum dgn air oren utk bantu penyerapan zat besi. Ada org dh mkn kerang byk tp hb masih rendah sbb cara mkn xbetul. Nurse pesan jgn ambil zat besi dgn susu atau minuman berkafein sbb dia akan neutralkan balik zat besi tu ibarat sia2 jela kita mkn obimin, kerang etc..zat besi tu xsempat serap pun dlm badan kita. Klau sy, minum susu sblh pagi. Mlm sblm tidur tu baru mkn obimin

sy last hb hritu 11 .01 sbb mmg dri first time check hb mmg sy rendh..mule² check 9 lebih je..rendah sgt..dr bg obimin..tu pon dh kurg mkn skrg sbb dh msuk 37 weeks ni rse kurg mkn..brt sy pon tk naik sgt..dr kte kurg naik brt..check up hritu 49.2 kg je..bby berat 2.2kg..sy pon tkthu knpe..nk ckp sy tkmkn byk sy mkn byk..tp bert tk naik byk..

Makan ubat iron sebelum tdo @ 2 jam selepas makan malam. Jangan campur dengan calsium (saya tak ambek iron waktu pagi) Ambek bersama jus buah tanpa gula. Macam oren ke apple hijau ke. Lepastu makan jambu batu & makan bayam, sawi @ sayuran warna hijau. Saya turun juga lepas amalkan cara ni terus skang atas 12. Harini ni 12.8 dah 32 weeks.

ini nasihat daripada seorang kawan. .saya mengandung dulu. .tak suka makan ubat sel tambah darah sebab bau ubat tu kuat sangat. .jadi seorang kawan ni mencadangkan saya untuk makan hati ayam. .tapi sejujurnya laa. .saya xsuka makan hati2 ni😁. .apa boleh buat. .kena juga makan ubat dari nurse. .demi kesihatan baby dalam perut. .

saya buka buku 12, next appointment terus turun 11.3. tukar makan zincofer, naik balik bacaan 12.1. Sekarang nurse suruh makan obimin balik. dah boleh stop zincofer. makan jambu batu, buat apple, pisang, kerang, sayur kailan dan lain2.

3y ago

nk tukar balik zincofer la kot kan. mula2 xboleh msuk zincofer. rse loya.

Saya makan zincofer hb naik sampai 12 tapi tulaa xmampu nak telan even da cuba dengan oren pun.Sekarang ambik iberet hb paras2 aje tapi tetap bawah 12.Banyakkan makan Bayam,Kerang,hati Ayam ajelaa sis.Moga dipermudahkan ye

klau hb makin turun, awk mmg kna kurangkan or lg bagus xyah mnum lgsung mnuman berkafien, mcm teh, kopi, nescafe, mnuman bercoklat, dlm paket 3in1 tu pun xbole.. tp klau teringin sgt smggu skli tu bole la

3y ago

*xboleh telan

pagi sebelum check tu, makan kurma sebiji, apa2 jua masakan kerang sesudu makan. pastikan ada stok kerang frozen dirumah.. hb sy dari 10.8 ke 11.4 . sampai skrg 11.4 je

makan iberet waktu perut kosong. 2 jam lepas mkn. pastu sejam lepas tu pun jgn mkn. minum dgn air kosong atau air oren je. jgn minum dgn susu. insyaAllah naik cepat.

3y ago

mula2 pun sy tak tau. nurse kk ajar. klu boleh mkn waktu nk tido. senang bgn pagi terus boleh mkn. 😅

sy pn bgitu jg asal p temu jnji turun sja hb sy smpi 9.12 lepas tu naik 12.10 lg turun blik smpi la sy brsalin bru hb sy ok..sbb sy pembwa telsmia..