Semoga saya kuat..

Hari nie tumpah jgak air mte sye.. x tw la kenapa tp rse penat sgt.. nak kte urus kn rumah, suami ade tlg jgak.. nak kte penat urus anak, anak bkn jnis colic, kdg2 meragam, kdg2 ok.. mungkin sye da penat dgn rutin yg sme.. sye surirumah.. waktu anak tdo sbolehnye nak settle kn sume tp tw nant penat & ble anak da bgn x bley nk fokus anak plak.. nant penat & rse nak marah2.. sye pun wat keje ape yg mampu.. slalunye msk je la.. tu pun lari2 sbb anak klu da bgn, nak bdukung.. kemas2 sume tggu hsband blek, dye tgk anak sye yg kemas.. kdg suami tlg bsuh n sidai bju.. ntah la ape yg sye penat kn sgt banding ngn ibu yg pjj.. kne buat sume bende sendri.. x dbantu.. ke sye yg x reti bsyukur? Ape yg sye nak? Kdg sye bosan sbb rutin yg sme.. rndu nak bkeja blek.. jmpe org n ade aktiviti.. tp kdg2 rse nk keje tu sbb penat nak layan anak.. tp ble tgk mte anak, x sampai hati.. bley ke org jge dye.. paham ke org dgn perangai dye.. ntah la.. mgkin sye penat n perlukan rehat .. terima kasih sudi baca.. sye hanya nk mluah.. nk cte kt kwn n fmily tkot dyorg salah faham.. smoga sye trus kuat dan tak menangis.. nant anak da besar, sye rndu plak mse dye kcik.. smoga sye pndai bsyukur..

34 Balas

sis perlukan me time. sy percaya semua ibu2 mmg rasa mcm ni. sy pun sama.suami byk membantu tp tu la kdg emosi sndiri x stabil.rasa mcm sorg2. kdg down dan sedih xtau kenapa..rasa juga nk keje semula,tp mcm sis jgk la,pkir anak2..mana nk tggl anak,blh ke org lain jaga,tambah2 dgn isu2 pengasuh yg mcm2 sekarang ni..kesian jgk dg anak sulung,kdg2 terlepas marah kt die,.baru 3 tahun..anak 2nd baru 52hari😅 dpt me time sekejap pun dh bersyukur..tp memang sekejap sgt la, x sempat nk gerak byk2 ehh,anak bf,jap2 daddy msj anak triyak...adeeii

You are a strong mom. Kita kena kuat untuk anak anak. Dulu masa company masih bg wfh saya terlalu stress buat kerja office, urus rumah dan urus anak. Bincang dan ulahkan dekat suami, cakap yang kita rasa burnout. Tak kisah la kita housewife ke pjj ke, semua ada struggle dia sendiri. Apa yg saya buat dulu is atur masa. Tgk waktu anak tido dan bangun. Bila anak dah tido kalau larat bangun jap uruskan rumah pastu esok pagi sebelum anak bangun, ambil masa mandi dan siapkan diri and buat apa yang perlu. You can do this 💕💪🏻

mcm sy ada 2 org anak umo 2 dan 4 tahun , so dlm pantg ni baby 2 minggu dah, pastikan baby cukup susu, sy anak lelaki kuat susu, sy perah susu bdn so 2 jam sekali bg die 4 aunc susu bdn, then burp then tdurkn , selang seli dgn susu formula 3 aunc 2 jam sekali, perkara paling pnt adalah menyusukn baby n bila dia x puas dia merengek, sy selang seli mcm tu baru baby tdo ckup, n sy dapat rehat sambil dapat jga ank2 yg lain n buat kerja rumah, xrindu kat kerja pon sbb sy nurse bila kerja shift penat, so manfaatkan masa ngn anak2

Samaaa masa awal kdg burnout jugak sbb rutin sama, tapi masa kerja pun sy stress jugak sbb asyik kena buli haha. So sy x rindu nak kerja sbb malas nak bersosial lol & sy enjoy je duduk rumah / jd hw. If nak kerja pun mungkin kerja online je. If sy bocan2 ajak husband kuar, lotus pun jadi la 😂 kdg tu nak me time kononnya, tapi bila keluar teringat je anak, camne makan minum nya haha last2 waktu dgn anak jugak yg best 🥰 paling2 pun minta tolong adik sy jagakan ke dpn mata sy utk 2 hari ha.

penat tu ..sme mcm sy urus 2 anak...kerja xhbis2...sy rht time ank tdo je...duk kt dia..dia bgun dia plak tmn sy bt kje...kdg ad jgk trmngis...suami plak tiap2 mggu outsttion..mne nk hntr ank tabika lg...smua urus sndri...klu ad kt umah mmg nk bt kje je...fkir itu ini ..sy hjung mggu suami cuti ..sy ajak kuar...xshopping powm jln2 jd dh...duk tepi pntai ambk angin...xyah fkir bt kje umah...hilang stress...g tmn ke...

sy bru lepas bersalin CZER..anak plak kt nicu..hari2 berulang ke hospital..anak 3 org kt rumah husband yg uruskan..betul lah husband ckp biarlah kita penat sekarang..senang kemudian..bila anak da besar nnt insyaallah anak2 akn kenang jasa kita..sy kadang2 pon stress mana nak pk anak kt nicu lg..anak kt rumah pon perlu perhatian drpda kita jgak..

Cari hobi baru & kwn baru sis, baru rasa tak tepu dengan rutin yg sama.. Penah alami apa yg sis rasa sebab mostly kejiranan kiri kanan ramai yg bekerja, bila berpindah tempat baru, kenal jiran baru, ada group komuniti, aktiviti surau, petang2 riadah keluar. Baru rasa lapang, dpt borak2 dgn org.

saya fhm perasaan awk sbb saya alami apa yg awak rasa saat ni. sejak dah brsalin nie, saya slalu cpt rasa penat, letih, lesu apa semua tu. lagi² saya semua yg buat sndri sbb jauh dari family. kdg kalau penat sngt, xtaw nak mnta tolong ngan sapa. suami kerja. smpai kdg saya rasa nak hilangkan diri kejap

1y ago

Nurhafizah- skrg mcm tu la yg saya buat. saya buat kerja mna yg saya mampu. hari ni cuci kain n masak. esoknya pula baru saya mnyapu n masak sbb saya hari² masak. sbb bila anak dah bngun, anak pula nak kena layan.

saya faham sangat keadaan awak. sebab apa yang awak rasa tu, saya rasa betul betul sama macam awak. saya harihari menangis tapi menangis taktahu sebab apa. dah bekerja semula pun menangis lagi dan tambah pulak dengan penat bekerja. semoga kita sebagai ibu sentiasa kuat okayyy ❤️

situasi kita sama ..tpi bila pikir balik bebaloi jaga ank sndri bab aurat pergaulan terjaga sbb saya dulu kerja perhotelan x blh pakai tudung.. Allah tutup pintu satu untuk buka pintu yang lebih baik jalannya ❤️sending hugs ❤️