sekadar meluah .

Hari ni da 37 minggu 1 hari , sy pula ada gdm so maybe akan bersalin awal walaupun duedate sy 07/10 . yang membimbangkan sekarang ni soal pantang , sy mmg da takde mak tapi abah ada lagi so sy ingat nak berpantang kat rumah abah je ada kakak sy boleh jaga dan ada akak kepada ayah sy untuk jaga sy juga plus urut dan jaga baby jadi sy tak perlu pening untuk upah tukang urut / CL sebab makcik sy mmg ada pengalaman jaga orang pantang dan dia mmg tukang urut . masalah suami nak sy pantang rumah mil ( mak dia ) . alasan takut sy tak selesa kat rumah abah sy , tapi sy rasa lagi ta selesa kalau sy pantang dengan mak dia sebab belum apa - apa lagi semua mak dia nak atur kan itu ini dr diri sy sampai ke anak sampai keadaan bilik siap suruh alih itu ini sebab dia nak sy letak katil baby ikut selera dia dan pasal makan ta payah cakap la macam - macam dia da plan nak bagi sy makan termasuk la jamu itu ini . lagi 1 kat rumah mil suasana jarang sunyi sebab adik beradik suami jenis naik motor bila pagi nak pergi kerja bila dorang panas enjin tu mmg bising bunyi ekzos , bila dorang bercakap sesama dorang pun macam jauh berbatu , belum masuk ipar perempuan yang kalau datang asyik la pegang perut sy lepastu siap cakap ta sabar nak gomol nak colek anak sy . da berapa hari ni mmg tertekan rasa , rasa lepas bersalin tu nak order grab sendiri terus balik rumah abah . suami takde la marah / paksa tapi cara dia macam dia nak sy ada depan mata dia . doc da pesan pada suami jaga emosi sy sebab sy ada MDD dengan AD . mmg on ubat setiap hari tapi entah dia macam ta faham ke buat ta faham ke macam mana . da berapa hari ni sy asyik menangis sebab pk kan pasal pantang ni nanti , dekat sini mmg takde yang support sy semua seolah sy ni tukang mengandung / beranak tapi bukan anak sy . #firstbaby #firstmom

7 Balas

Susah sis kalau suami jenis mcm ni, dorg kena nampak depan mata baru sedar.. mcm saya dh tkde mak ayah and suami suruh pantang rumah mil, saya ckp taknk saya nk pantang sendiri tapi mil paksa pantang rumah mil.. belum pantang lg dh duk atur itu ini langgsung tk bagi saya atur sendiri tk habis2 dgn ayat " saya ni baru and tk reti apa2 lagi" geram je saya dgr mcm teruk sgt saya ni padahal everyday saya cri ilmu pantang.. mil suruh saya pantang 2 minggu dekat rumah dia tp saya terus terang ckp nk pantang seminggu je terus mil tarik muka, ya saya rasa apa sis rasa seolah kita yg pregnant tp bukan anak kita.. sbb semua sibuk nk mengatur ikut kepala sendiri.. lagi2 nanti pantang rumah mil ada nenek suami bertambah la perintah kt saya nanti, then if baby nangis mesti kejp2 ketuk pintu tanya off course menganggu and bagi tekanan dekat mom.. suggestion saya sis kena tegas dalam keputusan pantang ni.. explain kt suami bulat2 mcm sis explain kt sini, memang org tua la pling excited tp cara dorg la buat kita tk selesa tau, so sis kena btl2 fikir mana yg baik utk sis and baby nanti pantang, mcm saya.. saya terpaksa ikut arahan suami sbb suami tk bagi support langgsung asik ikut je mak dia punya keputusan sampai saya punya keputusan pun dia abaikan 🥲

2y ago

sis kene jelaskan kat suami kalau dia snggup berjaga malam , sanggup buat apa yang dah plan kat rumah abah sis tak apa tengok dulu 7 hari kalau awal awal dia dah broken mmng kena hntar rumah abah sis ikutkan persediaan pantang ni bukan boleh cuba cuba effect mental isteri , minta dia faham sis

salam.. cuma bgi pendapat sahja.. lebih baik Puan balik rumah parent sndri lebih selesa.. sy dlu pnh ank pertma 2 mgu dirumah mil.. alhamdulillah baik2 shja.. cumanya sy tak selesa.. jgn smpai emosi kita tergngu.. time pntg ni kita msti nk pntg dgn aman.. ank sy ni bukan la cucu pertma ke apa ke.. tp, bila dgr nges sblm nk tidur mlm msti ketuk pintu tnya "knp" kdng2 kita x selesa.. bila, cucu kedua smgu ja sy pntg rumah mil.. tp, lg sehri nk hbs kunin sy trus cabut balik rumah parent.. sbb ad bnda yg kita rse xblh.. 😬 tp, dia suruh bg pada ank utk dmm kunin.. conth, air herba cina apa.. sy lupa, sy cuma ckp dkt husband.. jd apa2 kat ank sy dia tgjwb.. sebb thu mil nk bntu sahja.. tp, kita sebgai mak riso dgn ank2.. mil cuma ckp dia dh tlng buat.. nk xnk bg terpulang.. bila dia ckp mcm tu kita pula yg terasa..sbb dia dh jga n kita duduk rumah dia.. ni nak msuk ank yg ketiga.. mmg sy minta husband trus hntr sy balik.. sy xnk mcm ank 1 & 2..

2y ago

*pd sy ank kedua sy bru shja beberapa hari.. bg minum air herba cina utk turun kan kuning tu 1 oz.. bg sy terlalu bnyk dan merisau kan.. wlupon 1oz tu sikit..

maybe cara blah mil tu over excited kot, pada mata Saya Dorg trlebih tnjuk syg tu smpai susun atur pun Dorg tentukan .. klau sis dh ckp n suami pun mcm xlebihkan sis, Saya rasa why not duduk seminggu dua lepas bersalin Dan minta izin balik ke rumah..apa2 pun kena minta izin suami juga, nk nmpk bnde tu adil dok sini skjp dok sana skjp.. bila part ank trggu sbb bising sis ckp kt hsbnd sbb ni la saya nk pantang rumah parents.. org laki kena lalui situasi baru nak faham apa isteri ckp..huhu.. berdasarkan pengalaman Saya gitu la.. part Saya pula disuruh pantang diruang tamu sbb takut baby ada nmpk2 dlm bilik, mmg x selesa nk mnyusu pun segan.. mngadu ngan hsbnd baru dia faham sbb apa mula2 Saya minta brpantang rumah parents sndiri.. alhamdulillah,ank ke 2-4 mmg terus brpantang rumah parents tanpa brbincang sbb dia pun dh faham

pantang ikut keselesaan isteri sebab bagi saya , saya pun tak selesa bila adik brdik or ipar start moto n buat bising sbb kita nak anak ada privacy kang menangis bukan diorg tengok kita jugak , kalau saya plan nak pantang rumah mil sbb rumah mak saya adik lelaki saya selalu balik lewat malam ikut , mmng nak pantang rumah mak saya tapi saya risau jauh dgn suami kang jadi apa apa susah suami jauh jadi penyelesaian duduk rumah mil je sbb adik beradik dia pun semua perempuan n dah bgi keizinan opah saya datang mengurut n tengok tengok kan pantang saya .. mil faham

minta suami hormat keputusan awk. kalau saya, saya lg selesa dgn family sendiri. kadang org sayang tapi mengawal semua guna lesen "sebab sayang". kalau mil respect, dia akan hormat keputusan awk, tak mengatur2 unyuk awk. cukup nasihat je nk ikut atau tak terpulang. saya jenis centu. nasihat saya dgr je tp nk ikut ke tak itu pada saya. suami pon paham benda tuu so kadang dia backup jugak lg2 masatu dok rumah mil susah nk jaga hati semua pihak. org tua sensitif org mengandung pon sensitif so peranan suami amat penting.

apa alasan awak tulis dekat sini, bagitau sebijik2 mcm ni jugak dekat suami.. perasaan awak yg awak rasa macam tukang mengandung/beranak tu pun cakap juga, kata macam semua orang tak hormat langsung awak sebagai bakal ibu ni..

2y ago

ye sayang dan hormat hak tu 2 benda berbeza.. dan kenapa pulak untuk suami fikir tak selesa awak nak duduk rumah ayah sendiri.. tanya la suami, apa perasaan dia kalau awak fikir selama ni dia tak selesa balik rumah mak sendiri.. semoga Allah permudahkan segala urusan awak ye..kalau perlu balik sendiri rumah ayah tu, balik je la, daripada nanti tiba2 jadi meroyan duduk rumah mertua..

ckp je dgn husband nk duduk rumah abah. x selesa nnti duduk rumah mil. sbb nak menyusu lagi apa semua. aurat lagi dgn adik beradik dia. tu belum part bising, nnti nak tdo siang pon susah.

2y ago

mmg susah sis . kalau time dorang off mmg tak merasa la nak tidur / rehat siang dengan aman , dorang punya bising macam tak boleh nak fikir keadaan sy macam mana . dengan kadang - kadang ada hari dorang akan buat motor so faham je la macam mana suasana . bila protes kang seolah sy ni yang bermasalah sebab tak boleh terima / masuk kepala mereka .