Test pregnant Positive

Last period 13/8-22/8.. Hari Jumaat saya beli dip n tell dri farmasi.. 4pm saya check dip n tell 2 garis terang..saya pergi hospital kk.. Dr ckp dua ada kemungkinan 1.kandungan terlalu Awal - tak nampak lagi sebab kecil 2.kandungan luar rahim - bahaya boleh pecah pendarahan terlalu banyak Siapa pernah pengalaman.. Saya Ingin nak tahu

11 Balas

saya pernah kena ectopic, dan dah dibuang fallopian tube sebelah tapi alhamdulillah saya tgh pregnant skrg. Nak betul2 confirm sis tunggu seminggu lagi, then pegi scan. Saya baby 6 minggu dah boleh nampak kantung. Oh ya sis, based on pengalaman ectopic saya, kalau bleeding je terus pegi emergency bagitau sis pregnant and tgh bleeding. Jangan tangguh2 tau! Takut pecah nanti lagi susah. Saya punya tube pecah, then terus kena operate buang sebelah 😅

awal lagi..doa yg baik..mcm saya g scan masa prgnt 5-6w..1st scan..nampak kantung je..senang² doc tu ckp "awak mengandung luar rahim ni" terus bagi surat refer hosp...tp saya x puas hati..sbb xda rasa sakit or bleeding..seminggu lps tu g scan lagi sekali(klinik lain)..syukur sangat dh nmpk janin dlm kantung..yg penting doa & jaga diri..jgn stress..fikir yg baik² je..

Selagi takda bleeding or sakit bahagian atas perut yg teramat, should be okay. Mungkin sebab too early, normal kalau scan masih tak nampak. Tp kalau ada symptoms yg dinyatakan, sila ke hospital dgn segera. Or kalau sis nk fikiran tenang, scan tvs. Saya ectopic survivor 🥰

Sy prnah kna kes mcm ni.. Firstly sy kna detect etopic wktu tu pregnnt bru 5 weeks.. Siap kna bawa ke emergency lg utk operate.. Lastly scan dri servik alhamdulilah dlm rahim jgak.. Sis cuba scan yg dri servik..

Saya pn scan 6weeks tknmpak pape.. Doc cakap benda yg sama mcm doc ckp dkt awak .. So doc bg date lg 2mnggu dtg scan, alhamdulillah nmpak baby kecik 8weeks 😊 so awak jgan stress² sngat tau 😘

9mo ago

Alhamdulillah... Congratulations sis... Saya x sakit apa.. Bleeding cikit mcm warna putih campur merah pink kjp.. Takde bleeding.. Minggu depan isnin cek scan..

sis bru 5 week+ kan? normal sis klu x nmpk sbb msih awal.. nant ble da 8 weeks (13/10) bley peg scan lg skali.. da bley nmpk janin+heartbeat..

9mo ago

Ya betul.. Dr ckp xnmpk sebb kandungan terlalu Awal.. Satu lagi luar rahim.. Saya risau

jumpa pakar boleh cek details sikit biasanya diorang boleh detect awal

9mo ago

Baru nurse call saya 8malam ambil beta darah

saya penah jadi baby luar rahim.kena opret

biasa lastpriod ke datang priod

last period bila?