Nak tanya ☺️

hari isnin tu dktr pkar dh sahkan sy keguguran. ptg nya ada kluar kantung. perlukah sy ke klinik @ emergency utk dptkn suntikan kecutkn rahim?

8 Balas

Tak perlu sis. Kalau gugur bawah 12w, dah keluar kantung, sis just perlu pantau pendarahan je. Kalau tiba2 darah banyak sangat keluar non stop, sis kena terus pergi emergency. Macam saya gugur 7w, 4 hari lepas keluar kantung baru gi hospital sebab memang ada appointment. Dr scan tengok rahim dah clear cuma ada nampak darah lagi yang akan keluar. Dr cuma pesan kalau darah terlalu banyak sampai sehari kena tukar pad 6 kali, kena cepat2 pergi hospital semula 😊

1y ago

Emm. Pada saya kalau nak kan kepastian boleh je pergi scan. Tapi kalau yakin semua dah keluar, darah pun dah stop. Ok je takyah scan pun. Macam saya sebab saya memang ada followup lagi dengan o&g so memang ikut date followup tu je. Dr scan masih ada saki baki darah tapi dr kata kantung semua dah tak ada. Darah tu akan keluar sendiri sebab memang nampak just darah. Takde ketul2 ke apa. Alhamdulillah lepas keluar kantung tu, saya bleeding 7 hari pastu terus stop 😊

Based on pengalaman saya, memandangkan time saya nak gugur tu sakit sgt, badan menggigil & hampir nak pengsan, so saya direct pegi emergency.. Baby saya gugur time nak sampai emergency dah.. Sampai je kat emergency, Dr scan perut utk tgk if ada sisa yg tertinggal kat rahim ~ so pandangan saya, better pegi je utk confirmkan if semua dah keluar & takde yg tertinggal..

1y ago

baiklah sis nnt sy prgi scan. terima kasih sis shre pgalaman

pegi he sis utk double check..itu lebih baik..kita xthu kemudian hari.bdn org x sma..sy hri tu gugur 9 minggu..mula kluar kantung..pegi hosp, dia admit..esoknya pakar dtg sy tnjuk lagi drh ketul yg keluar..uri rupanya..pstu pegi scan.alhamdulillah smua dh kuar clear..klau uri pun x kluar skali, kna cuci rahim

1y ago

baiklah sis nnt sy pergi scan utk double check.. terima kasih sis

Saya tak ada pengalaman tapi kalau ikutkan tak perlu pun sebab baru janin. Jadi dia keluar macam darah period shj. Rahim pun tak kembang & tampung berat baby. Salam takziah ya. In sha Allah lepas ni ada rezeki lagi

1y ago

Amin 🤲🏼 terima kasih sis.

Sy pernah keguguran , dan lepas keluar kantung kena ke hospital semula untuk doc check smaa ada dh keluar habis atau belom. Kalau bwh 12week tk perlu suntik kecut rahim nty dia akan sendiri wktu berpantang

1y ago

Lepas keluar kantung sy trus pgi bwk skali kantung tu tuk doc bwk ke lab. Ckp je dh jatuh nty doc akan scan bwh check dh keluar habis or tk.

tak perlu. tapi nanti darah dah kering, pergi scan ye. utk pastikan rahim dah clear

1y ago

baikla sis. nnt sy prgi scan

Kandungan berapa minggu? Kalau awal2 tak perlu suntikan. Akan kecut sendiri

1y ago

okay sis. terima kasih info nya🥰

Seeloknya prgi utk double scan.. Nk tau dh bersih ke belum..

1y ago

Entahla.. Sy pun tk pasti sb awak dh lama kan.. 😅 Sy hari tu keluar terus pergi PAC..