Berpantang di rumah sendiri bersama mak dan ayah

Hari ini genap hari ke 22 saya berpantang selepas bersalin secara czer. Saya chronic HPT + 13 years TTC. Masa mula² dulu, mak sering mengeluh, " bila la kau nak mengandung, mak dan ayah kamu sunyi, tiada cucu bermain. Anak kakak² kmu semua dah besar. Tak merasa cucu dari kamu lah mak. " Kdg² saya terasa hati dgn kata² mak, tpi saya sentiasa positif kan dri. Usia pun 30+, brp tahun lagi 40's. Berkat kesabaran, usaha dan doa, saya mngandung. Syukur 🙏. Saya bru 2 hari ditinggalkan mak dan ayah, semasa dlm pantang ke 20hari. Atas alasan, anak saya kuat menangis & Bising. Dalam keadaan saya belum sembuh sepenuhnya, saya ditinggal begitu saja, dgn mata terkebil², tanpa sepatah kata,terkejut, melihat ayah bawa beg baju keluar dari rumah dan masukkan dalam kereta. Dalam benak saya, kenapa tiba² ? Tanpa persediaan mental dan fizikal masih belum sembuh sepenuhnya. Hanya Tuhan tahu betapa hati saya remuk. Dulu mak bising sebab saya tak ada anak, sekrg cucu depan mata, mak tinggalkan saya dalam keadaan tanpa persediaan. Pagi ini, saya bangun, suami masakkan air mandian baby, suami tpaksa ambik emergency leave 3 hari, utk temankan saya. Syujur majikan suami memahami. Ya Tuhan, doakan saya kuat, doakan hati saya memaafkan mak & ayah. Saya masih terkejut. Terkejut dgn perangai mak dan ayah, selama 9 bulan saya mengandung, mak dan ayah tak menjenguk saya. Bila bersalin, saya cuma ditemani suami. Bila kluar dari hospital, tiba² dtg, tiba² tawarkan dri nak jaga saya berpantang, sekarang..... Ada sesiapa pernah hadapi penkara begini ? Minta doa ibu² semua semoga saya tabah dan sabar 🙏 #firstmom #firstbaby

8 Balas

lebih kurang. suami skrg rekrut polis. dulu dekat2 nak beranak anak kedua ni, mak ayah ajak balik rumah dorg. duduk dgn dorg. 🤭 ni dah beranak. tgh pantang 33hari czer jgk. dri bby balik hospital. smpai skrg asyik merungut. duk ulang bila suami hg nak keluar bila suami habis? dorg penat dgr anak nangis + anak sulung saye laki, tgh menakal. dorg tak larat tengok. bila kita nak balik umah mak mentua pantang sane pulak. tak bagi. takut mak mentua mengata dorg xnak jage anak sendiri. 🤗 nak trase lebih2 mak ayah sendiri. tapi skrg kite tgh sakit + mental x stabil. saye ambil jalan buat2 pekak+buta+buang hati.