Parents pilih kasih

Salam saya saja nak meluah sebab takde tempat lagi nak luah kan. Saya ibu tunggal berpisah sbb orang tua suruh berpisah dgn bekas suami alasan sebab bekas suami saya penagih dadah. Masa parents suruh berpisah saya pregnant 7bulan. Sejak tu saya duduk dgn parents. Sekarang anak saya dah 3 tahun. Nak dijadikan cerita, saya ni mmg orang nya manja. Dengan bekas suami pun mmg saya manja. Walaupun bekas suami saya mcmtu, makan tempat tinggal apa semua cukup. Bila duduk dgn parents ni saya rasa agak tersisih sebab parents jenis pilih kasih. Saya ada 2 beradik. Saya kakak dan ada sorang adik perempuan dah berkahwin. Sekarang dia duduk dengan parents atas sebab proses nak bercerai dgn husb dia. So adik saya ni ada baby sebab baru bersalin. Parents sangat2 lah ambik berat pasal adik saya. Ayah siap masakkan untuk adik berpantang. Sedangkan ayah saya seorang yg liat nak duduk didapur tapi sebab "sayang" tu dia sanggup. Walhal masa saya berpantang dulu dia tak layan mcm adik saya pun. Bila adik saya bercerita pasal diri dia ke apa mak ayah sangat2 jadi orang yg pendengar. Bila kita luah apa2, walaupun sakit, mak ayah tak kisah pun. Pernah masa saya dalam pantang dulu, ayah siap marah anak saya sebab nangis malam2. Sedih sgt2. Sekarang bila anak saya nak manja2 dengan atok dia mesti atok marah2 cakap anak saya ngada2. Suka rendah2 kan anak saya. Anak saya dah besar tau, dia dah paham apa orang buat dkt dia. Apa salah anak saya sampai nak kena layan macamtu? Sekarang bila dah ada cucu baru, mak ayah saya asyik lebihkan cucu baru je. Siapa je taksedih bila nampak mak ayah lebihkan cucu lain? Macam kita ni takde perasaan. Elok2 ada suami suruh berpisah. Walhal bekas suami saya takpernah buat hal. Cuma ada perangai buruk dia tu je. Kadang sedih bila kita ingat cara layanan mak ayah terhadap kita lain. Dkt adik lain. Rasa nak lari jauh2 tapi saya takmampu sebab saya takde apa2. Kerja pun dari rumah. Gaji xsampai 200 pun sebulan. Beli susu anak pun habis. Kadang saya rasa cemburu bila saya duduk serumah dgn parents tapi macam orang asing. Kadang seharian mak ayah xbercakap dengan saya. Adik mmg anak kesayangan mak ayah dari kecik. Saya mmgg banyak memendam rasa. Kadang rasa nak kenal orang lain supaya dapat kasih sayang yang saya takpernah dapat dari parents. Tapi saya jenis pemalu. Nak kenal orang tu susah sangat. Ex husb tu pun sepupu yang kenalkan dulu masa bekerja sekali dgn sepupu. Sekarang dah tak bekerja agak susah nak kenal sapa2. Kadang rasa sunyi sebab kita tak didengari. Ada benda kita nak luah, tapi takada sapa sudi dengar. Bila sakit, perlu kan orang untuk jaga anak tapi takada. Semua atas kepala sendiri. Penat tapi kena jugak kuat kan hati. Ex husb mmg dah takde contact saya since mak ayah tak bagi dia datang tgk anak. Saya sedih sgt. Saya rasa saya hidup sorang2 atas dunia ni. Penat nak hadap perasaan ni.

1 Balas

Allahu , bnyak brsabar ya awk .. nnti dh reda sikit awk cari jln untk kluar bkerja dan cuba hntr ank kt pngasuh .. nnti kwangan dh stabil try sewa rumah , in shaa Allah ad rzeki nnti tu