Berpantang di rumah sendiri bersama mak dan ayah

Hari ini genap hari ke 22 saya berpantang selepas bersalin secara czer. Saya chronic HPT + 13 years TTC. Masa mula² dulu, mak sering mengeluh, " bila la kau nak mengandung, mak dan ayah kamu sunyi, tiada cucu bermain. Anak kakak² kmu semua dah besar. Tak merasa cucu dari kamu lah mak. " Kdg² saya terasa hati dgn kata² mak, tpi saya sentiasa positif kan dri. Usia pun 30+, brp tahun lagi 40's. Berkat kesabaran, usaha dan doa, saya mngandung. Syukur 🙏. Saya bru 2 hari ditinggalkan mak dan ayah, semasa dlm pantang ke 20hari. Atas alasan, anak saya kuat menangis & Bising. Dalam keadaan saya belum sembuh sepenuhnya, saya ditinggal begitu saja, dgn mata terkebil², tanpa sepatah kata,terkejut, melihat ayah bawa beg baju keluar dari rumah dan masukkan dalam kereta. Dalam benak saya, kenapa tiba² ? Tanpa persediaan mental dan fizikal masih belum sembuh sepenuhnya. Hanya Tuhan tahu betapa hati saya remuk. Dulu mak bising sebab saya tak ada anak, sekrg cucu depan mata, mak tinggalkan saya dalam keadaan tanpa persediaan. Pagi ini, saya bangun, suami masakkan air mandian baby, suami tpaksa ambik emergency leave 3 hari, utk temankan saya. Syujur majikan suami memahami. Ya Tuhan, doakan saya kuat, doakan hati saya memaafkan mak & ayah. Saya masih terkejut. Terkejut dgn perangai mak dan ayah, selama 9 bulan saya mengandung, mak dan ayah tak menjenguk saya. Bila bersalin, saya cuma ditemani suami. Bila kluar dari hospital, tiba² dtg, tiba² tawarkan dri nak jaga saya berpantang, sekarang..... Ada sesiapa pernah hadapi penkara begini ? Minta doa ibu² semua semoga saya tabah dan sabar 🙏 #firstmom #firstbaby

8 Balas

sabarlah sis...mmg smua org rata² bila bab ank pertama gtulah kisahnya...dgn mental n physical kta pun not preparing much dtg pulak mcm² masalah..tb² je..saya dlu bersalin ank sulung time covid, stay kt hosp dekat 2 minggu dgn baby..sb saya time tu detected PE. dahlah nak nyusukan ank pun xbrpa reti ke ank yg xreti time tu..susu pun xbyk..mental drop..nurse pulak asyik kata susukan je ank even dh gtaw susu xbyk..fmily sndri asyik call tya perkembangan n nak try analyze sndri mslh,punca kenapa mengapa bagaimana saya blh stay lama kat hosp dgn adik ipar sorg doc (sb saya xgtaw direct dgn depa saya ada PE, tkut mak risau)..bila dh blh kuar hosp mak mtk saya pantang di rumahnya atas alasan xnak saya trun naik tgga sb rumah sndri kat tgkt 4..rumah mak rumah landed..pdhal saya dh deal ambik CL n berpantang di rumah sndri je..mak pulak dr zmn kta bujang lg dh gtaw dia xlarat nak jga cucu²..jga pantang..kte pun fahamlah sb nak bgi cth kat adik² lain jgk jgn susahkan mak..tb dah pantang rumah mak sma je smua bt sndri, dahlah brg byk xde kt rumah mak so byk kna angkut dr rumah sndri ke rumah mak time² tulah jgk..cl pun terpaksa kna tukar sb dh berubah lokasi..adik beradik pulak gaduh² time tu kat rumah...smpai nangis²lah saya ni merayu kt depa siankan baby saya tgh tido..dgn saya tgh pantang..mak pun xblh buat apa..saya pun trus call suami smbil nangis² nak blk rumah sndri n pantang sna je..jd byk masalah lg pulak stay sna..suami pun xblh bt keja dr rumah mak sb line tenet mmg teruk kt sna..terpaksalah suami ulang alik dr rumah mak n rumah sndri lps hbis keja (time tu wfh sb covid)..dgn ulang alik ke hosp lg hjung minggu ambik ubat saya..hosp jauh dr rumah mak pulak...serba serbi kurang teruk smua..nampak x byk drama dlm cte saya ni..ni ank kdua saya berkeras nak pantang di rumah sndri je n ambik cl..mak pun xblh kata apa sb kes dlu..so dia lawat kami dsni je..

lebih kurang. suami skrg rekrut polis. dulu dekat2 nak beranak anak kedua ni, mak ayah ajak balik rumah dorg. duduk dgn dorg. 🤭 ni dah beranak. tgh pantang 33hari czer jgk. dri bby balik hospital. smpai skrg asyik merungut. duk ulang bila suami hg nak keluar bila suami habis? dorg penat dgr anak nangis + anak sulung saye laki, tgh menakal. dorg tak larat tengok. bila kita nak balik umah mak mentua pantang sane pulak. tak bagi. takut mak mentua mengata dorg xnak jage anak sendiri. 🤗 nak trase lebih2 mak ayah sendiri. tapi skrg kite tgh sakit + mental x stabil. saye ambil jalan buat2 pekak+buta+buang hati.

saya pantang sendiri sis..pg2 kne bggun mandi kn bby,masak untuk ank2 mkn..dr ank first smpi no 5 sy semua saya buat sendiri .. hr niy hr yg ke8, Alhamdulillah saya bersalin normal dan x de jahit..dapat la sy buat sendiri wlupon sy tahu sy masih dlm bpantang..suami sy x thu sis penat bersalin cm mne..thu2 semua sy kne buat..sy harap Allah SWT bg sy kekuatan utk sy tempuhi smpi hbis pantang..sy hrp bby sy cpt la membesar dan sy harap x de la meragam sepanjang saya berpantang niy.. insyaallah..

sabar dan kuatkan hati..saya dua mggu saja dijaga mak ayah...sy czer juga..skrg smua buat sndiri..dengan dua org hero yg super aktif.tmbh baby yg suka merengek..namun sy lalui dgn rasa syukur wlupun kdg2 ada rasa stress akibat penat.mujur suami memahami...sedangkan dr kluar hosp sy dah urus baby sndiri..wlupun luka czer sgt sakit..jenis sy xnak menyusahkn org tmsuk mak bapa sy.syukur mereka dah blh urus hal2 lain...yg ptg mental kita...smoga sis kuat.

Salam sis. Sy pn hari msuk ke22 berpantang czer juge. Berpantang sendri dgn suami & ank slung 8thn.dia pn bnyk tlong ambk brg klau sy perlu Kn. Tgkkn adik ye. Berpantang dgn suami lg seronok blh bermanja2. Mak abah dtg mnggu lps je shri sbb diorg berkerja. Moga dprmudhkn urusan berpantang sis.

semoga Allah mudahkan segala urusan sis sekeluarga. dan semoga Allah balas kesabaran sis ini dengan perkara yang lebih baik di masa akan datang. jangan sedih2 dan keep positive. kesihatan mental sis kena jaga juga untuk kebaikan baby..

Sabar sis. sy 3 anak czer pun berpantang sendiri skrang sy tengah berpantang baru 1 mggu dah melahirkan baby ke 3. jgn risau sis. positif k pasti boleh🥰 berpantang sendiri ni lbh baik tau lagi² suami ada kat sisi😚.

Semoga dipermudahkan,..