Jarak makan

Halloo ibu, utk baby usia 6 bulan, bila baby ada minum susu, ibu jarakkan masa berapa lama sebelum snacking time?.. Boleh ke baru minum susu terus offer buah?. #firsttimemom #pleasehelp #advicepls thanks ibu2

9 Balas

Susu badan or susu formula? Kalau susu formula kena jarak 2 jam sbb kalsium dalam susu formula mengganggu penyerapan nutrien makanan. Dia makan tp tak dapat zat apa2 sbb tu org pelik kenapa anak kuat susu dan makan tp kurus atau selalu jatuh sakit rupanya salah cara beri susu/ beri makan

Sy ikut kpd firasat hati ibu dan kehendak anak. Kalau dari segi kesihatan ke sy rasa mcm xde masalah kalau x gap. Sbb anak sy nak sy bagi. Tp xde la lps susu terus bagi buah sbb firasat sy kata takut dia muntah. so sy kalau gap pun dlm beberapa min je. setakat ni xde masalah pape

klu sye, tgk pada waktu mnyusu & tdo dye.. contoh awake window anak sye 2 jam, gap susu 3 jam.. so klu dye bgn kol 1 ptg.. kol 3, dye akan tdo.. kol 4, dye akan susu.. snack/mkn sye bg kol 2 or 2.30 mcm tu..

Kalau ank minum susu fm, jarakkan 1-2jam sebab susu kalsium menganggu menyerapan nutrien.. Susu bdn takde mslh.. Ikut demand baby..

kalau setengah baby lepas makan mmg nk susu. boleh je bagi kalau baby jenis okay. mcm sy pon sama mcm puan az zahrah xde gap pon.

Xde gap pun sbb bila bby mkn snack bolehlah dia susu skli xdelah haus , smbil mkn boleh susu xde msalah

mcm sy dlu xde gap bg je bila ank nk mkn tp xtwla orglain mcmne ...

mcm sy mmg kna gap sbb nyusu fm...

11mo ago

sejam stgh kdg sejam je sbb ank nk tdo slgi xnyusu pyh nk lelap...pdhl mkn dh knyg smpy sdwa...😂😂

xde gap pun boleh