Belum dengar denyut jantung baby

Hallo mommy semua.. saya bru first mengandung dan berbadan gemuk dengan lapisan lemak yg agak tebal bhgiaan bawah.. Saya nak tnya normal ke dlm usia kndungan dh msuk 13 minggu 1 hari blm dpt dengar dengan jelas lagi denyutan jantung baby? Sebab setiap dtg appointment,nurse ckap blm dengar jelas denyutan jantung baby tapi apabila ditekan bahagian rahim ada rasa terkencing cuma denyutan jantung bby yg blm dengar... Normal tak mom??

14 Balas

Kk ke? Kalau klinik kerajaan 18/20w keatas baru diaorang bagi dengar bunyi jantung baby sebab kk guna doppler tu je. Masa saya pun sayup je, nurse kata alat tu pun dah nazak, bateri pun hidup segan mati tak mau, nurse tu tukar bateri banyak kali pun susah nak dengar 😂 Nurse tu terus kata, "ni baby first awak, kalau nak dengar jelas nanti balik awak pergi je swasta scan, suami pun dapat masuk and boleh record lagi, buat kenangan" Saya terus ke swasta hahahah. Kalau pergi swasta inshaAllah senang dengar, kalau slow dorang siap boleh kuatkan volume lagi. Semoga semua urusan dipermudahkan

hai sis...kalau nurse kk akan dengar jantung baby guna droppler selepas 18 minggu tak silap. kalau awal2 nurse tak buat sebab mungkin belum dpt demgar jelas. tapi kalu guna scan tapi hanya Dr yang buat boleh dengar dah dalam 8 minggu. kene pergi klinik swasta. apa2 pun sis jangan terlalu risau ye

saya 11weeks dah ada dengar denyutan jantung dan boleh nampak jantung baby berdegup. insyaAllah doa yang baik baik ya puan. sebab saya check up kerajaan juga tapi RSAT. Dr sendiri yang offer untuk dengar degupan jantung baby tak.

Sy pon cek kk jer.. Tanya nurse die kata tggu 18 ke 20 week baru boleh dgr jantung baby.. Kalau awal x dengar.. Nk pi swasta tp mcm nk tggu cek sekali jantina.. 15 week dah boleh cek ke? X sabar nak cek..

13minggu awal lg. 18 mggu keatas baru nurse akan bagi dgr guna doppler. scan 16mggu ntuk trimester kedua tu pon doctor cuma tunjuk jantung bergerak berdenyut tu je. untuk dengar, belum lagi.

klau scan nampak jantung baby berkelip2 tue kira ada lah,tp klau kk diaorg xkn bg dgr lg bunyi jantung baby...mcm sy hri tue 22w bru diaorg bg dgr jantung baby..

Sy rasa better sis pergi klinik swasta sebab dia akan check dekat perut atau tvs kalau perlu. Sis akan puas hati sebab mesin dekat kk selalunya mesin lama.

hari tu saya scan msa dah 10w . sya tahan kncing doc yg pesan . pastikn pundi btul2 penuh . sya dgr dha heartbeat anak saya . saya pon gemukk 100kg .

sy masa scan 5minggu/12minggu clear dah bunyi jantung..gemuk jgk sy ni.. 114kg...moga dipermudahkan urusan puan yaa...

Sis buat tvs scan tak? Scan dari bawah? Atas susah nak nampak. Saya semua kat bawah. 6 minggu dah ada heartbeat