MASAKAN trimester 1

Hai..nk tny first trimester boleh ke mkn masakan yg masam2? Contoh tomyam..singgang..yg base masakan gunakan asam jawa pati limau atau asam keping..sy risau nk mkn..bila google ada kata bole ada kata xbole..tq rply

20 Balas

hahaa.. masa trimester 1 dulu, hari² klau boleh nk makan tomyam n singgang je 😂.. mmg suka makan.. sye mkn je alhamdulillah tk de masalah apa².. mgkin ats seseorg jgk.. tpi klau sis nk lebih confirm lebih baik sis tya je dlu nurse masa check up tu..

Nurse kk memang tak galakkan makanan masam, berempah & pedas. Tapi tekak kita yang masam masam itulah yang teringin nak makan. Saya masa 1st trimester memang makan bubur, tomyam & singgang je. Makanlah sis, elakkan perut sis kosong. Yang penting real food.

saya makan je apa2 pun tp tak makan byk2 dlm satu masa. kalau sis jenis risau nak makan apa2, masa checkup tu tanya kat nurse apa yg boleh makan apa yg tak boleh makan. kalau takde gastrik, takde alahan boleh je biasanya. takde masalah pun

Baru ja mkn tomyam dan singgang sbb tekak nak mkn benda asam 😅 Alhamdulillah ok ja sis tapi tu la bila pregnant ne tekak rasa nak mkn sikit ja rasa rugi pulak 😂 loya rasanya klu mkn byk..Mkn ja selagi boleh mkn 🤭

Masa saya makan je semua. Saya makan laksa hari2. Pernah sekali makan maggie tomyam. Boleh telan yg masam2 je. Alhamdulillahh baby sihat je. Jgn lupa ambil vitamin, buah & sayur jgk ye. Semoga baby sihat2 je

Boleh je jika tiada alahan. Saya ok dgn masam2 di awal kehamilan. Asam pedas, patin tempoyak, singgang, epal hijau, limau, mangga masak, kerabu

sy mkn je ape2 yg kena kt tekak as long as makanan tu cukup sume sayur protein. sbb trimester 1 selera x selera je tu. so byk mkn sup je.

Setakat ni alhamdulillah boleh je... Syaa trimester prtama asyik kerap nak makan maggie pedas giler jee.. 😅🤭

ikutkan xda mslh pun sis tp ada sstgh org sensitif sbb jd gastrik mkn masam hari2.. ikut ketahanan badan jgk la

saya rasa kalau masakkan yg masam masih boleh makan cuma jangan pedas tu memang tak digalakkan makan..