Booking hospital kerajaan serdang, kajang.

Haiii semua, saya nak tanya. Kalau kita nak bersalin di hospital kerajaan, kita kene booking katil terlebih dahulu ke? Atau dah nak bersalin nanti pergi je mana man hospital terdekat? Ada yang bagitahu saya kene booking sebelum 30 minggu, ada yang bagitahu nanti walkin je. Saya pun tak pasti, ni 1st pregnancy saya. Due bulan 11 sekarang usia kandungan 28minggu.

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hai..sy juga sedang pregnant 28w4d & due bulan 11/2022..utk sy, sy dh start contact hospital yg akan bersalin (O&G) ..kemudian hospital akan set appointment seterusnya..sy pilih HPUPM Serdang utk bersalin..tu hospital yg baru2 dibuka..puan boleh try ya..tq

3mo ago

Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia (HPUPM) semi government..jika anda kakitangan kerajaan, boleh guna GL..jika bukan, rasanya akan ada bayaran tetapi kemungkinan tidak semahal swasta..apa2 pun boleh call hospital dulu utk tanya dgn lebih lanjut..kemungkinan ada perbezaan sedikit..ianya berbeza sedikit dgn FPP, itu menurut staf di sana lah..nurse KK akan tny ibu2, plan nk bersalin di mana, so at least kena tahu kt mana yg kita pilih..sbb nnti nurse KK akan follow up dokumentasi dll selepas kelahiran..kalau nk bersalin di Hospital kerajaan, boleh shj walk in..tp jika ada hospital pilihan masing2, maka kena buat sedikit research tntg prosedur di hospital berkenaan.. Harap penjelasan sy membantu ibu2 ya.. Sy juga 1st time mummy..ini anak kelima sebenarnya yg benar2 survive, kiranya ini juga pengalaman pertama sy nk melahirkan..sblm ini 4x keguguran.. kita sama2 doakan semoga dipermudahkan semuanya..amiinnn ❤️

dr ckp... walk in sahaja mana2 hospital kerajaan klu hukm je kena booking sbb dia half krjaan swasta.. sama dgn sy 28week 🥰🥰 insyaallah hospital kajang nnty..klu nak comfirm lgi tnya nurse n dr masa checkup nnty ☺️

kene book hosp ke kalau nak bersalin? igt terus pergi je kalau da turun tanda 😅 saya da nak bersalin anak ke2. masa anak 1 ngam 37w g hosp kene beranak terus sbb baby kurang gerak. anak ke2 ni xtau la procedure sebetulnua

3mo ago

Tu saya pun pening, ada yang tanya saya dah book belum, saya pun terkejut sebab ada yang bagitahu nanti dah turun tanda terus je pergi hospital berdekatan. Saya pulak 1st pregnancy, taktahuu dah nak buat gapo. Ada la kk tanya haritu nak bersalin mana, tapi saya tak beritau gapo gapo, sebab tak confirm lagi.

VIP Member

Walk in sekarang .. melainkan kalau nk ada wad kelas 1 & 2 kene booking , tp ada setengah gov lain waktu lepas bersalin boleh mintak wad kelas 1 & 2 klo ada kosong . Klo takde terpaksa kelas 3 yg biasa tu ..

walk in je..y penting siapkn brg2 bby serta ibu..jgn lupa bawak buku pink

Saya pun due bln 11.. skrg 27 week ingat nk bersalin hospital serdang

VIP Member

Hospital kerajaan walkin saja bila dh nk bersalin, xperlu booking,