Baby Dlm Kandungan Kepala Besar

Haii saya nak tnya ibu2 atau dokter dlm sini ada tak blh baca scan saya ni.. Dokter ada sesuatu dlm kpala anak saya dan kepala anak saya besar dr spatutnya anak saya juga besar dr kandungan saya yg baru 30w3d blh tak yg faham ni bgtau saya ni anak first.. Saya ada kencing manis on insulin.. Dan dah buat dietal scan dokter cakap normal to skrg scan Ad perubahan..

Baby Dlm Kandungan Kepala Besar
4 Balas

Ya saiz kepala baby (HC) adalah saiz masa 35w. Awak 30w kan..? So besar dalam 5 minggu mcm tu. Saya pernah mcm ni juga. Besar beberapa minggu. Follow up dengan pakar MFM kata suspek macrocephaly (kepala besar). Tapi at the end masa anak saya lahir normal je.. bersalin pun secara normal maksudnya kepala dia boleh lepas.

sy dulu pun kpala baby besar 2-3 minggu dr asal.. doc kata normal n lg bagus sbb senang nak teran.. lahir 39w.. kpala baby 33cm.. xde la leboh 36cm.. doc je lebih2.. cuma tu la kepala baby sy x engaged kt tulang pinggul, so tpksa czer sbb dh contraction kerap.. lahir2 rupanya baby dh berak kt dlm..

HC tu maksudnya ukur lilit kepala baby. Dia besar 35w camtu. Yg lain semua lebih kurang. Then kena refer pakar tak ?

Boleh refer sini