Bayi 2 bulan terdedah asap rokok

Haii saja nk luah.. baby sy baru 2 bulan, sy brpantang di rumah mak ayah sy, dan skrg dh balik ke rumah atuk suami sy,kami tggal disini sbb atuk suami sy ni tggal sorg je. Atuk ni baik je ,tp yg sy rimas, atuk ni isap rokok tmbakau kuat sgt. Dan dia selamber je mrokok sblh baby sy, sumpah sy rimas sgt², baby sy pn kadang tgh tidur bila bau asap rokok tu dia akn trjaga mrengek, mgkin xsuka bau tu.. sy xtahu dh nk ckp apa, sy dh wrning suami bab rokok, dan dia pn dh slow² brhenti dh xmrokok dkt ank, takpe la suami sndri boleh ditegur, ini org lain, suami sndri pn xleh nk tegur dh atuk dia sndri. Sy asal family yg tdk mrokok, ayah sy,abg² sy ,abg ipar sy smua xmrokok, sy dh trbiasa suasana bebas asap rokok,bila sy tggal sni sy jd rimas sgt, apa lg dh ada baby sy kecik lg bru 2 bulan. Xmmpu buat apa, so stiap kli dia nk start mrokok sy akn ambk baby sy msuk bilik konon nk susu, tu pn blm ckup hilangkn bau asap tu.. sy doa sgt² smoga dijauhkan segala pnyakit ke ats anak sy ni,risauu.. hmm.. bhaya tau baby ni kecik lg.. 😞 #firstmom #firstbaby

4 Balas

ni pengalaman sy..belah suami, sanak saudara suami semua tak merokok..tapi belah saya mostly merokok termasuk ipar.. adik beradik boleh la tegur tp kalau ipar² pon sy cakap terus terang sambil senyum untuk minta dia merokok kat luar ke..kalau dia degil, angkat anak, buat muka tak selesa..kita yg jauhkan anak dari orang merokok, kalau dia mau mengalah takpe..sebab kdg² orang perokok ni, ikot kepala dia je..dia boleh je cakap, "ank aku asma, boleh je elok aku merokok sebelah anak".. kadang kita soh suami tegur, dia pon tak nak, segan la ape la..kalau suami tak buat dan takde respond, awak sendiri yg cakap..so cadangan sy tu je la..

jauh kan baby dr atuk jer lah time atuk nk merokok tu..xblh nk bt apa lagi dh..kalau awak nk..blh berterua terang dgn atuk ckp baik2 dgn dia..minta maaf awal2 lh..ckp lh doktor tak bagi baby dekat dgn asap rokok..

Hai mommy. Sebaiknya jauhkan. Saya pun tak pasti kandungan rokok tembakau yang pasti tak bagus untuk pernafasan anak. Moga dijauh dari sebarang penyakit. Aamiin

itu dh jdi tanggungjwb suami awk untuk tegur.. dan seboleh2 nya awk jauhkn lh dri atuk.. cari sudut lain untk brehat 💕