Bagi GULA PASIR

Haii.. saja nak meluah. Anak saya skrg 2 bulan 22 hari. Dari lepas bersalin mmg saya berpantang n stay je umah mak saya..after 2 months baru balik umah sendiri. Baru² nie suami ngajak balik umah maknya, saya berbelah bagi sbb anak masih kecil & saya sendiri x ready nak bawak anak jumpa sape² even family suami sendiri. Nak xnak saya pon ikut balik jugak. Sampai je umah mil, salam semua, mil ke dapur, saya ingatkan dia nak bancuh air ke apa, rupanya dia bawak gula pasir & sumbat dlm mulut anak saya. Tak sempat nak tegah. Hangen jugak laa..bila tanya knp, dia jawab Pengganti madu n kurma. Haihhh..geram betul dibuatnya. Tak lama lepas tu anak muntah & start meragam. Saya terus bagi susu, n lepas menyusu anak still muntah lagi. Suami x terkata apa sbb yela kan..mak sendiri yg sumbat. N now saya rasa fobia nak balik umah mil. 🥲

4 Balas

Kalau tak tegur dari sekarang, percaya lah episode suap menyuap tu akan berulang sampai ke sudah. MIL bidan ke apa ke, you and your husband must stand with your principle. Parents kena ada vision and mindset of parenting yang sama. Kalau tak orang takkan respect dengan you guys punya prinsip. Sekarang ni itu anak u dengan husband. Bukan MIL. So MIL lah yang kena respect decision you guys. Be firm. Tegur dengan cara berhemah.

1mo ago

Alhamdulillah saya bukan la bangga jadi menantu favorite. Apa yang saya cuba nak sampaikan pada awak, you and your husband need to have a good teamwork. Kena sama2 ada level of parenting knowledge. Only then you can stand with your right sebab husband pun tahu. Bila kita sorang je beriya, memang takkan jadi apa sebab orang sekeliling akan kata 'bapa budak tu okay je. Mak dia yang over'. Trust me. It's still a long journey for your kid. Kalau awak & husband tak bertegas dari sekarang, nanti makin ramai laa yang nak masuk campur itu ini pasal anak. What you're facing right now, I've once in that situation too. Pertikaian macam tu dengan parents sendiri & inlaws dah biasa dah. Tapi macam biasa lah saya & husband just tegur, pesan cara baik. Mereka terasa tak boleh nak buat apa sebab kita tak kurang ajar pun. So lama2 tu yang orang tua boleh respect dengan cara kita sebab consistency yang kami tunjuk.

Suami u memang…… tak guna ke? Mak sendiri Yela tapi tak tegur ke??? Memang laki ni tak Guna. Mak mertua tak rasa bersalah ke? Aik. Bagi husband u tengok ni

1mo ago

Bidan Bidan ni lah yang tak bertauliah. Gi tengok professor Imelda balchin , bagi suami tengok page dia jugak. Banyaknya mitos yang Bidan ni percaya sampailah anak kena pulak…. Sedihnya. Harap2 suami Tu banyakkan membaca dan tambah ilmu Dan tolonglah tegur ibu…

Kene bertegas. Anak sakit takde sape pun yang akan tolong. Suami sendiri pun nanti sedap je tido. Mak2 yg bersengkang mata jaga anak

1mo ago

Betull...

klu bby muntah tu its not a good sign ya. dh bawa jumpa dktr?

2mo ago

tak lagi sbb lepas last muntah tu baby terus tido n now active macam biasa. cuma skrg kena pantau je la takut muntah lagi