mybaby 8Month

Haii , nak minta pendapat , baby sy nak masuk 8 bulan , still tak boleh merangkak , asyik nak dukung . And ada kah normal ?

17 Balas

Anak pertama sy Kira lambat jg belajar merangkak..then sy baca2 articles kat google.. mumy2 boleh rangsang motor anak dengan cara berinteraksi dengan mereka. Sy ambil masa bermain kejar2 tiger dgn anak, buat cara merangkak.. anak akan tengok & lama2 akan follow merangkak jg. Nak anak bijak, kena ikut step meniarap,merangkak & berjalan.. walaupun ramai anak yg tak merangkak,terus ja berjalan.. tp pakar sarankan biarlah perkembangan anak ikut step by step usianya.. jom banyakkan membaca mommies ☺️

mmg normal sis ad bby yg lmbt merangkak . ank pertama sy pon lmbt merangkak dlu tpi merangkak ke jln cpt pula . ank ke 2 sy cpt plak merangkak . tpi Alhandulillah jln pon cpt cume mse mula blaja jln tu dy lmbt nk stabil kn bdn lg . ank pertama cpt stabil kn bdn dy xsmpai 1bln blaja jln dy da kukuh jln sndri . saba ye sis . mmg bby lain2 perkembgn dy . sis bole rujuk buku bby bpe bln smpai bpe bln bru pndai merangkak . ad juga sesetgh bby dy xmerangkak . dy duduk trus nk brjln je .

Anak sy 2 org.. Dua2 xmeniarap.. Abg merangkak umur 11bulan..Jalan 1tahun1minggu Adik pulak xmerangkak langsung.. Klu sy solat baringkan kt sblh mmg terbaring je die, xberalih ke mana2 pun..8m die dah blh duduk n mengesot.. 1tahun2bulan dah berjalan

Perkembangan baby tak same ant satu sama lain, ada yg cepat merangkak, cepat jalan dan cepat bercakap. Jd ia adalah normal and jika masih tak berjalan walau day setahun, boleh jumpa pakar khuatir ada masalah motor

Anak sy pun sama.. baru belajar meniarap je.. baby 8 bulan mmg akan sentiasa melekat dengan mama sebab mama paling rapat dengan anak dan juga anak dah start kenal org.. dunt worry sis normal je tu

Setiap baby berbeza, tp boleh cuba tummy time. Attract dia utk bergerak ke depan. Anak saya pun malas bergerak tp kalau dia berkeinginan, laju je merangkak 😅

hye. anak saya nak masuk 1 tahun baru dapat jalan tekedek2, 😂😂 . lama2 laju ja jalan blri sana sini. naya kita nak mengejar. tapi itu normal sis.

Ank sy pun nk masuk 8bln tp still tak meniarap lagi...normal lah sbb bayi ne ada yg lambat dn ada yg cepat...☺😊

Anak sy merangkak umur 1tahun.. Berjalan setahun 5bulan.. Sis tak perlu risau.. Setiap bayi berlainan pertumbuhan..

Different babies different speed. don't worry, but try to engage them n activities so they naturally want to faster