Alergik ke kalau naik bijik2 macam ni ?

Haii mommy2. Pernah x naik macam ni masa preggy ? Tetiba je naik. Tkot plak. Gatal. Habis jari2 bengkak. Ni kak kaki. Tangan baru mula nak gatal2. Perlu ke sy ke hospital utk cek ? Atau sapu ubat shja ?

Alergik ke kalau naik bijik2 macam ni ?
15 Balas

Baru2 ni sya ade tejangkit sejenis influenza yg bukan covid.. Teruk juga kena batuk2 dan sakit leher, mungkin sbb immune system lemah waktu pregnant. Tiba2 naik biji2 air kat tgn dn kaki yg betul2 sakit dan pandai gatal. Sya letak krim organic khas utk penyakit kulit, skrg ok dah. Sya mmg ada history eczema tpi lama tak kene. Sya simpan stok krim ni sbb ubat hospital tak berkesan lgsg dn bhya ade steroid. Kali ni lain biji2nya mcm bkn eczema tpi sya rsa pembawaan mengandung juga. Kena letak ubat ye sebelum melarat.

1y ago

samaa sis. sy naik gatal2 lepas seminggu sembuh covid. now sy dah bersalin, segan sgt masa bersalin tu nurse tnya kenapa kaki ni, mmg truk naik capuk2 lepas gatal reda, still ada parut bekas garu, dia macam pecah darah dari dalam.

sy naik lagi truk sis, habis merah bila reda dia jdi kusam bercapuk2. mmg alahan mengandung boleh jdi gatal2. tapi kalau nak selamat sis pergi jugak spital sbb gatal2 ni jugak petanda kegagalan fungsi hati yg slalu jadi kt org mengandung. Hari tu sy gatal2 seharian kene tahan di unit emergency, dr amek darah utk pastikan xde infection dan xde lain2 masalah. kalau nk redakan gatal sis pegi farmasi cari ubat nama dia calamine. sgt membantu kurangkan rasa gatal

Penah tapi saya bijik besaQ besaQ sikit 🤣 Bersalin haritu, hilang dah laa 🤭 Normal haa, ubat arlegic takleh makan paihtu gatai sopa berok laa bila time peluh 🫠 Cuma mampu bubuh bedak sejuk plus sapu sapu jaa bila gatai nanti kalau garu lagi bisa sebab kena kuku 🥴

1y ago

Saya haritu dapat ubat macam bedak sejuk tu 😂

Sama kita, dah pergi kk. doctor kata normal, doctor bagi ubat sapu dengan ubat pil. Tapi bagi saya macam tak function HAHAHA still gatal. 2 minggu gak la nak hilang, bila dah hilang tu badan terus jadi hitam😢😭. Saya dari leher sampai kaki naik bintik ii gatal ni.

1y ago

Ni pun kulit jadi menggerutu. Kering gitu. Dr bagi losyen dan krim sapu. Ok sikit ni

anak first dulu ada naik macam ni .. gatal teramat sangat, sekarang anak kedua gatal² bawah breast, semalam kaki dah start rasa gatal².. dah pergi klinik dr cakap kulit ibu pregnant memang sensitive.. dr bagi ubat sapu atau gatal² ni akan hilang dengan sendiri.

1y ago

Haaa ni pun dr bgi ubat sapu. Alhamdulillah ok sikit. Ni sbb anak pertama . Bnyk xthu. Bnyk kena tnya kan

Sye tgh mengalami nye...bru je bersalin 3 bln...kne gatal mcm2...sye kne satu badan....mse lpas bersalin hritu sye dh start mula gatal2....dan sampi la skrg msih tk hilang lg...hnye dok sapu bedak merah je

Saya pun jadi kalau salah makan. Dah inform doktor and doktor bagi ubat makan and sapu. Makan sebiji je terus lega. Tapi sekarang macam dok jadi balik tapi tak seteruk sebelum makan ubat.

Saya jd mcm ni naik bijik2 kecik kt kaki tgn kalau mkn seafood yg tak di masak betul2, atau basuh tak bersih, atau seafood yg dah tak fresh 😅

saya pernah kena masa masuk bulan ke 3-4, tapi lepastu dah okay. yg tak okay dari awal pregnant sampai skrg kulit bibir kering teruk sgt 😭

haii . sy pon tgh alami skrg ni . hbis gatal² satu badan . ingatkan sy sorg je yg jd mcm ni .