kontraksi palsu ke..

Haii mommies.sekarang dah 36weeks.beberapa hari ni kdg perut mengeras lepastu perut sakit rasa macam nak teran bila buang air besar?? .tu ke yg diname kan kontraksi palsu..anak first xde pengalaman lagi.??takut kang tak reti nak detect tande2 kontraksi tu.

2 Balas

Contraction palsu dia tak kerap sis..Braxton Hicks orang panggil. Kalau kerap sangat, setiap 5 minit and sakit berpanjangan selama 1 minit lebih tu baru tanda betul.. Dulu saya record pakai Labor Signs (boleh download apps). Setiap kali sakit sis tekan je kat butang β€˜contraction starts’ dan bagitau level kesakitan. Nanti apps tu akan bagitau sama ada contraction sebenar atau palsu. First pengalaman saya dulu, saya ingatkan Braxton Hicks rupanya tak..sakit bukan main! Bila pergi hosp cek bukaan dah 7cm haha..so kalau sis ragu-ragu boleh download je apps tu k. Good luck sis! 😊

4y ago

Sama2 😊

Slalunya contraction palsu xlama..pndai hilang..tpi kalau contraction btul..dy akan brmula dari contraction yg msih bleh dtahan dan akan mkin kuat stiap 5 mnit...