Induced Labour...

Hai Mommies.. nak tnya, spa ada pngalaman kena induce?.. nervous pla 1st preggy trus plan nk kena induce sbb GDM.. share² lh sikit pngalaman, spaya sa lebih ready.. ☺️☺️☺️☺️☺️

29 Balas

sy ank ptme induse sbb dh lebh week bby xmo kuar jgk,skli ubt je 6jam tu dtg check blik dh bkk 5cm trus tolak labour,xlme jgk contraction trus bslin..ank kdue sy induse sbb perut bby dlm scan kecik brbnding week ikt sy preggy,so 34mggu sy dh kene thn wad smpai 36mggu dorg dh pkse induse,ubt ptme xjln xp skit cm nk pth pigg dh,lps 6jam ubt ptme msuk ubt kdue,pn xjln xde cm bkk lg..pdhl dh 12jam tu thn skit haha..doktr smpai tnye ni ank first ke,coz jaln lmbt bkk even dh 2pils msuk.msuk kitga kli dorg suh msuk balon lak,msuk balon kene jln bg balon tu jtuh,bru ad tnda nk bslin..mslh sy sh skit dr 12jam sblum tu cmne nk bjln lg..mmg terbareng jela hahaha..dktr dtg blik tgk blon xjtug,dorg ckp dh lebb shri jgk nie,xde cm jgk .dorg pecah ketuban,lps ktuban tu mmg sy dh pent sgt sbb thn skit dh lme..dorg msuk drip lak lg..aduhhh tu time ktil labour pth,bju suami nk kotak hahaha....sy smpai mnx cezer sbb mmg xde tnga dh nk teran,dlm hti ni dr mule kene induse xleps bce doa nbi yunus tu,alhmdulila xde cezer,sy branak normal gak xp skit thn lme gk lah hehehe... bby time tu kua 2.1kg je..bby tu dh 2thun,sy preggy lg lak 7mggu 🤣🤣

6mo ago

sis bersalin time 36w ke? Baby 2.1kg kena tahan wad tak?

Sye kene induce baby masa 37 weeks. Bagi saya alhamdulillah sekejap je. Masuk ubat jam 6 pagi kol 8.30 baby dah keluar. Lain org lain rasanye. Cume hujung tu sye start mengurut. Sakit tu 2 jam je rasa. Anak first jadi x tahu la beza sakit normal contraction dengan induce. Cume prepare mental and physical. Sye mmg dh mindset kene tahan sakit lama ni sbb baca byk sangat org ckp sakit induce and amik masa yg lama. Byk byk kan doa mintak dipermudahkan.

4y ago

Sye x tahu pon kene induce. Huuuuu check up 37 minggu kat HKL tahu tahu kene warded terus sbb placenta dah bengkak.

Sy bersalin 5 kena induce... sorang je x... masuk ubt tu trus sakit... beza sakit induce ngn contraction biase sbb induce kena pakse bkk jln.. contraction biase pulak cuma kite bole control bila contraction tu... ikot bdn masing2... klu dh start sakit tu.. cuma control pernafasan n zikir byk2.. igt nk jmp baby je set dlm otak.. Insha Allah dipermudahkn..

4y ago

Amen.. Thanks sharing sis..☺️☺️☺️☺️

Sy kna induce masa anak pertama...dgn pengalaman 5 kali bersalin (induce dgn pil, drip n normal) induce dgn pil lebih sket sakitnya sbb pil tu 'paksa' badan utk buka jalan... masuk ubat dgn drip kurang sket sakit sbb jln dh terbuka cuma nk percepatkan lg bukaan...bykkn berjalan walau dh rasa sakit sbb ia akn bantu percepatkan proses bersalin..

Bru jk bsalin 3hb januari hr tu..induce sbb gdm..1hb masuk wad..2hb masuk tiub x jg buka jln..sempat2 lg jdi pyelia mlawat ibu2 lain🤣..3hb masuk ubat brula dtg sakit tu pun bukak 3cm jk..jam10 hbis kluar drh byk..jam12 pecah air ketuban..12lbih trus masuk labour room..jam3.39 bsalin..nasib la x lama..klu x blh jdi ketua kg kat wad🤣🤣

Sy bersalin anak no 1 & 2 mmg kne induce, Alhamdulillah serasi n bby keluar hari yg sama. Sakit tu mmg la sakit tp nk buat camane, dh overdue.. Alhamdulillah bersalin anak ke 3 ni x perlu induce n bby dh excited nk kluar 3 hari sblm due. Skrg tgh berpantang, hari ni hari ke 21.. X semua org serasi dgn induce n induce pun ada limit jugak 3x je..

4y ago

3x utk setiap kali bersalin.. mse anak 1st sy kne induce full dose. 10. 30am masuk ubat n mmg 2jam lps masuk ubt rase sakit sgt. 5.30pm dh bukak 5cm n air ketuban pecah, 8.55pm selamat bersalin. anak ke2 pulak dktr bg half dose je, so sakit pun light2 je tapi ada bukaan jln. 12.30pm masuk ubat, 7.30pm dh bkk 7cm n 8.55pm selamat bersalin.

Saya induce juga. Anak first. Tak pasti klau bersalin normal tanpa induce mcm mna rasanya tp selalu dgr org ckp induce sakit..tp bila dah itu takdirnya, dgn sendiri kita kuat dan cuba utk kuat hadapinya. Masuk ubat 2x. Mula rasa sakit 2.30ptg. sakit yg sgt2 masa 3.30ptg. 4.30ptg alhamdulillah selamat mlhirkan...

Ank 1st sy kna induce sebab air ketuban leaking. 3 kami masuk ubat br jalan buka. Sakitnya hanya Tuhan saja yg tahu. 1 bdn brgegar mnahan sakit. Smpai kejap2 tak sdarkan dri. Gelap semua.. Bukan nak takut2kan.. Cuma nak kongsi pngalaman sy saja. Apapun, smoga dpermudahkan..

4y ago

Thanks sharing sis.. harap dipermudahknlh sa nanti..🙏🙏🙏🙏🙏

Sy kne induce sbb dh overdue and xde bukaan tp sakit nya tipu², sakit mcm senak perut je... 2 hari direct msuk ubat, dua² kali xde bukak jln, kesudahaan nya emergency czer hahahaha ank xnk kluar normal... Sis is tabah..... Nie tunggu turn ank no.2 plk hihi

Byk2kn bzikir puan..pengalaman sy melahirkan anak kena induce mula2 jer sakit time doc msukkn ubat n kejap2 akan sakit tp jgn panik puan zikir n solat insyAllah sakit tu mcm 1nikmat bile kite pertama kali lihat wajah anak saat di lahirkan.