Batuk Kering

Haii mommies semua. Nak tnya. Korg penah x batuk teruk masa tengah pregnent ni? Ubat apa ya yg korg ambik? Sy dh minum ubat yg dokter bg. Tp x jalan laa. Batuk kering teruk sngt. Kesian dkt baby bila batuk teruk sngt sampai nk terkencing ja kerja. Nk ambik ubat bukan2 takut pulak. Now im 20weeks pregnant. Dh penat sangat dh ni batuk x hilang2. Ada cadangan x mommies2 semua?

31 Balas

I will suggest Marine Omega from Pharmanex, this one omega-3 with fish and krill oil. Must gigit and minum the oil and Ur cough will stop very fast. Even my kids also do this when they batuk Kering. Last year when I pregnant 3rd baby also this is my only remedy. Fish oil lain better don't because the fish smell I don't like. Only Pharmanex brand is good cos no fishy taste. Mcm orangey fresh fragrant. And most importantly is safe and natural no chemical. Good for baby also.

Sy masa 10 week cmtu ada jg batuk smpai hbs kn ubat batuk sebotol still x jln, ada batuk lg, then missi saran kn rendam asam jawa dgn air panas & minum masa masih suam dgn selawat 3x, insyaallah x smpai smggu batuk hilang, ( pesan missi bila preg, kurangkan ambil ubat ubatan, lebih2 lg ubat batuk, sbb tkut baby tido)

sis sya batuk 2bulan lebih dah..ni dah 6bulan lebih pregnant ..batuk yg xtaw nk ckp penatnya mcm mana..sy mkn prospan smp dah habis...g klinik doc bg ubat syrup tu..sy xnk mkn sbb mgntok...baru 3hari ni sy makan gula2 hacks yg plastik merah tu....Alhamdulillah sis..dah xbatuk lgsng...n sjuk je rasa tekak ni..

2y ago

Sama la kitew,tp mkn hakcs mrh tu makan menjadi,x berani nk mkn sh

Saya batuk kering jugak. Tak sempat ke klinik. Pergi pharmacy je Tanya pharmacist situ. Bagi Tau Kita pregnnt, berapa lama Batuk Dan tunjukkan kad alahan sy(Ada alahan ubat). So time tu dia bagi jenis syrup. Brand prospan kalau Tak silap. Apa-apa kena consult Dr/ pharmacist.

Saya amalkan bwg putih gan madu.. alhamdullilah..semput Dan batuk saya berkurangan.. hiris bwg putih dlm 3..4 ulas cincang rebus gan 1 cwn air sampai mendidih.. agak2 dah suam campurkan madu 1 sudu.. selawat.. insyaallah.. serasi gan saya.. buat 3 Kali sehari

Elok pegi jumpa doktor, kalau sakit jangan makan ubat sembarangan , gula2 hax strepsill pn jgn makan tu nasihat doktor yg rawat sy lah , sbb mengandung tkade ubat yg bole kita makan sembarangan melainkan kita rujuk pada doktor semoga sis cepat sembuh 😘

Sama mcm sy sis..sy 18 weeks.. skrg dah xtau nak mkn ubat ape..syrap yg doktor bagi x jalan pun...dah smggu lebih batuk n sakit tekak ni..kalau mlm2 batuk mmg xleh bwk bincang..skrg sy mkn gula2 fisherman yglemon tu.

Sy smpaikn nk branak tu kne postpone date..dh la nk kne czer,dlm smgu mcm tu doc bg antibiotik yg kaler oren..sjenis pil,alhamdulillah lpas mkn tu slama smgu ok skit batuk dan mse nk czer tu ok xde batuk

Cuba minum air kembang semangkuk. Beli biji kembang semangkuk tu, rendamkan 2 3 biji semalaman. Kalau saya, saya letak gula batu 2 3 biji, bagi rase2 sedap sikit 😂

G farmasi beli ni sesuai utk ibu hamil Linkus Lozenges ✔️ Digunakan secara traditional untuk melegakan gejala batuk dan sakit tekak. ✔️Didatangi pelbagai perisa