SKIP 1MINGGU FOLIC ACID SEBAB DOKTOR TAKDA BAGI.. HAMIL 9 MINGGU?

Haii ibu2.. Nak tanya ni... Semalam checkup baby dha 9 minggu... Sbelom ni ada chekc juga 6 minggu dan dktor ada bagi folic acid utk 2 minggu.. Tp semalam check 9 minggu dktor tak bagi pun folic acid..mggu depan baru nak buka buku.. Takpa ke skip folic acid mcm tu.. Semalam tanya kt dktor.. TAKDA bg apa2 ubat ke vitamin.. Dia ckp tak perlu.. Tggu minggu depan.. Mmg cmtu ke? 😅

5 Balas

Saya sblum buka buku dah beli sendiri dlu obimin siap2 makan je dari awal pregnant.. masa buka buku nurse tanya mkan vitamin ape saya kata obimin. Pastu nurse ckap bagus2 teruskan and bagi lagi saya stock obimin sebulan smpai tarikh nxt checkup. So conclusion dia beli la juga sendiri. Jgan tunggu doctor bagi baru kite mkan.

1y ago

Saya x dpt post gambar tu sini apps ni x approve gambar tu. Search je google “new obimin”

tak boleh skip sebab folic acid tu la yg boleh mengelakkan kecacatan pada bayi. kalau DR tak bagi, awak beli je kat farmasi. lagi murah dri klinik

kalau Sy, Sy tak berani nak skip. boleh beli sendiri. nurse Sy pun selalu pesan jgn skip ubat. beli sendiri lah kalau Dr tak bagi

Beli dkat luar folic acid baru rm3 yg generic punya, kena makan smpai 12w

Folic acid tak boleh skip ye . Kalau habis bole beli dekat famasi .