mengandung lagi

hai sy nk tny pndpt mumy smua sy sebelum ni dh dua kli czer ank 1st 7 yrs anak ke 2 1yr 2month tp skrng sy pregnnt lagi 😔 sy ambik depo tp hari tu terlepas tarikh period 2/3 month lps tu terus tk dtg period check upt double line 😭 mcm mne ni sy risau ya amat risiko yg akan ditangungg n beby sya menyusu badan 😌 ada yg mcm sy tak

10 Balas

Saya pon dh dua kali czer sis , 2021 dan 2022 salah sendiri la sbb time anak first tu sy merancang sendiri , dan preggy anak kedua sy terus makan pill yasmin utk elakkn preggy awal , tp masih sama , saya makan ubat tk pernah skip sbb thu risiko yg akan berlaku tu , setiap bulan period normal , tiba ada satu bulan tu period tk dtg and check upt naik double line , saranan doc utk saya ada lah teruskan kndungan dan diorang tk bising pon sbb depo / pill / iucd ni 99% je keberkesanan dia untuk tidak hamil . Alhamdulillah bulan 9 ni bakal czer kali ke 3 dan doc suggest untuk implano , sbb masih muda umur 22 tahun utk thun ni . Skrg dh 20 week 3 hari , alhamdulillah tkde rasa apa ii sakit bahagian operate , cuma followup terus dekat kk dan nurse ii semua .

11mo ago

Btul sis sbb period lewat

kalau dh ambik depo doctor & nurse tak kan marah awak. walaupon kita ambik apa2 perancang possibility nak pregnant tu masih ada awak. aggap je rezeki awak allah nak bagi. pergi je kk nnt buka buku pink biar doctor dn nurse nilai tahap kesihatan awak yea🌻. kalau utk part baby susu badan awak boleh minta advise dr doctor. doctor akan bgtau awak samaada awak boleh continue susu bdn ataupon tak base on kesihatan awak☺️. sy doakan urusan awak dipermudahkan yea❤️

12mo ago

yg selamat nya bila x bersama je. once u bersama, risiko mengandung tetap ada x kira u pakai iucd ke implanon ke depo ke pil ke kondom ke.

asbab terlepas tarikh tu yg depo tu tak berkesan. lepasni kena sentiasa ingat/letak dlm reminder/pakai kondom ketika bersama. lgpun dah 3 anak (yg ni pun mungkin czer), so dah high risk maybe doc akan suggest BTL.

11mo ago

btl tu ikat peranakan. xmau bagi mengandung. tapii ade kes yg termengandung jugak hari tu baca.

hi sis boleh tahu tak sis depo still period ke ?? mcm sy tak period langsung sejak depo.. tapi sepatutnya sy cucuk 3hb dan sy last bersama 3hb tapi sy cucuk next week pulak .. agak agak boleh lekat tak ?? takutt

11mo ago

betul...bersama lepas Dua minggu cucuk atau boleh pakai kondom dalam masa Dua minggu tu

Apa2 perancang xboleh missed. Kne disiplin. Kalau terlupa ke terlepas tarikh ke kena guna condom tu pun bkn 100% jaminan. Dh lekat nk buat mcm mana. Consult je doctor mcm mana. Nnti doctor suggest apa yg terbaik

depo pon bila buang dalam akan mgdung eh bru saya tahu ..cucuk 3bulan skli tu kan ingtkan slmt saya yang risau smogaa xde lah anak jarak dkt ..ank pertamaa kcik agi ..mental pon nk bskn yg n je

rezeki❤..... Tapi berkemungkinan anak ke3 sis akan bersalin czer jugak dan doc akan suggest btl (ikat salur peranakan).. sis pergi kk buka buku pink❤ dan teruskan kandungan ini😁

mungkin suami terpancut dlm kot ..saya rsau skit rncng sdri ni smlga ank dh 3 thun bru mgdung agi amin ..tkpalah ank sis dh bsr skit

Sis check UPT lepas delay period berapa hari? Sy pun anak menyusu baru 9bulan. Skrg period dah delay 4hari

11mo ago

sy check upt lepas sebulan tak period 😂

mau kene czer lagi ni kalau beranak