Mom gdmmmmm

Hai, sy nk tanya, masa pregnant anak first sy ada gdm. Skrg anak nk masuk 11 bulan and time lahir pon baby besar. period xdtg lg bulan ni. Takut nak check. Ada ke mom yg ada gdm pregnant jarak dekat? Misi marah x? Contoh kalu anak first 3.5kg. Adakah anak yg seterusnya akn bertambah berat or ada je yg xsampai 3.5kg?

8 Balas

actually x semestinya gdm je baby besar. ade je kwn2 sye & family sendiri xde gdm tp baby 3.5 ke atas 😅 sye ank 1st gdm on ubat, anak sye x smpai 3kg, 2.96kg je, sye tgh tggu hari bersalin 2nd baby gdm jgak tp on diet. sye gdm jgak kali ni sbb badan sye mmg ade masalah dlm mengawal insulin semasa preg bkn sbb sye mkn manis2 sbb sye mmg jaga sikit mkn time preg . 1st & 2nd preg jarak 3thun 6bln 😬 preg jarak dkat kalau normal xde masalah pun sis yg kena marah if czer hehe. dan preg jarak dkat risau gdm tu normal, tp x semestinya ank 1st gdm, anak 2nd pun akn gdm. x semestinya anak 2nd gdm baby tu akn besar selagi sepanjang pregnancy sis jaga mkn manis2 tu, carbo, mkn kerap tp sikit2 okay kalau sis xde masalah mcm sye badan xle kawal gula tu hihihi.. jgn risau2 sis.

Journey pregnancy ni x sama awk, dia brbeza setiap ank...pnglaman sy, ank first n second xde gdm...3 n 4 sangkut gdm plak n berat ank xde plak lbih 3.5,y ke 3 lhir 2.8 je, y ke 4 plak 3.2..skrg pregnant ank ke5, alhamdulillah xde gdm sbb dr awl dpt tau kta pregnant je sy trus jga mkn, xde nk ambik mknan y manis2... Nurse x mrah la klau pregnant jrk dkt ni, dia cuma nasihat je sbb xnk ibu stress nnt, sbb memg sngt2 letih klau kita pregnant dlm masa sama kna jga ank kcil...sy salah 1 ibu y x jrk ank,tp sy ada alasan sndri nape x jrkkn, sy bg tau nurse n dia pn hormat kptusan sy...

Lain pregnancy lain condition baby dear. Tak sememstinya bby sblm ni you kena gdm, next baby anak akan besar. Kalau period lewat, check UPT ya baru tau pregnant ke tak. Let say pregnant, misi nak marah ke apa lantak la. Pekak kan telinga. Semua tu rezeki allah bagi. Terima seadanya and be positive. Yang penting, next pregnancy, jaga makan

klu bsalin normal xde mslh. yg czer je la ada sesi soal jawab dgn misi. tp mostly dorg ok je..risau pd ibu yg nk handle ank dan handle pregnancy at same time. 2nd question. depends..tp from my observation (close friend, relatives), usually berat bby akn naik. if u ada gdm just jaga ur daily meal like previous saja.

sy preggy anaj first haritu, mcanak naik berat sy , 66 ke 69 , 39w meriah ke 75kg . Nurse kkia tanya dah mnum gula ke ? sy kata dah. Mesti nurse hairan sbb berat naik meriah sungguh, gdm x sangkut pun . Baby sy lahir 3.6kg boy. Czer sis . Sy xda gdm . entah la sy taip ni mbantu soalan awk ke tak 😌😂

6mo ago

Hehehe. Nk bgtau juga. Sy pun x de gdm. Sepanjang pregnancy berat byk turun. Berat asal 75kg. Pregnant naik 500gram sahaja. Baby keluar baby girl 3.55kg.

Sy gdm oha.. anak kuo 2.09kg je 😂😂😂 nurse bising kejap.. pastu dia ok je.. cuma bnyk tekankan pasal pmknan..

sy pun gdm dc . ank lahir thun lps brt 2.88kg . skrg mngdung lg dh 14w .

xsemestinyaa bby besar kalau gdm