Cuti bersalin

Salam. Nak tanya la, betul ke cuti bersalin utk company swasta skrg 3 bln? Company wajib follow atau tak ya? Lps tu nk Tau juga, mcm saya due 27/2 nt, time tu dah genap 40 week kan? Bila tarikh sesuai utk sye blh start apply cuti ya agak²? Sebab ank sye sblm ni dua2 38week dah keluar. Cuma time tu sye takda gdm. Pregnant yg ketiga ni sye sangkut gdm... So mcm confused pulak bila nk start apply cuti bersalin ni...ingat nak apply cuti awl bln 2.. tapiii..ehh byk pulak tapi nye hahaaa . Any suggestions tak mom? Plssss Thanks pd yang sudi response 🙏

2 Balas

senang lagi ambik cuti awal bulan 2 atau hujung bulan 1 .. sbb due 27/2 , kita x leh jangka baby keluar bila so better prepare siap2 .. sya due 14/2 sya ckp kat suami awal apply cuti hujung bulan 1 nanti .. utk bab cuti bersalin tu leh try tnya prosedur company sis mana tau x sama kan ..

1y ago

tq sis.. ya kan sye pun fkr mcm tu jgk..ingt awl bln 2 dh blh start cuti. then sye bru lps call pjbt buruh, dorg ckp utk yg bersalin tahun depan company wajib bg 3 bln cuti berslin. valid 98hari.. kalau company tak follow pekerja blh take action. alhamdulillah 🤲

company bg cuti bersalin 6bulan..tapi start hri bersalin.. sblm bersalin tu pandai2 ambik AL, MC dgn hospitalized..

1y ago

6 bulan? wowww bertuah nye bdn dpt cuti lama cmtu.. sye ni dpt 3 bln pun dh syukur sgt dh 😂 tp x Tau lg status company mcm mna.. sbb anak sblm ni 2 bln je company bg.