czer

Hai . sy nak tnya . sy baru jeh 2 minggu bersalin secara czer . Yg ade pengalaman tu , boleh tak luke czer tu kite taruk ubat gamat ? bukan ape , luka sy mcm makin terbukak dan dah mula nampak benang . mohon pencerahan ya?

12 Balas

Ini pengalaman saya bersalin ceaser. Luka pernah terbuka jg dan ada air dan darah yg klua melalui luka tersebut mnjadikan ia sntiasa basah. 1st kena sntiasa lap dan biakan luka sentiasa kn angin jgn sesekali sapu dgn myk gamat. 2nd pergi farmasi dan beli ubat cuci luka namanya DARMACYN. ubat ni mmg hospital suggestkan utk beli. 3rd cara nk cuci. Pegang luka dan regangkan sikit kemudian ambik kapas yg da dibasahkan dgn darmacyn td perah sikt jgn bsah sgt.. cuci luka perlahan2 dibahagian dlm dan lua.. ini pon hospital da tjkkn cara nk cuci pd sy. Setiap 1 jam bersihkan luka. Luka td just lekatkan dgn kain kasa yg balut luka tu ( lubang2 ) InsyaAllah dlm ms seminggu luka cantum smula..

5y ago

Thank you sgt share...sy pun alami benda yg sama.skrg cuci dgn dermacyn

Hi sis. Sy pun cser juga. Ni memang normal sbb benang tu buka dan luka cser tempat berlubang tu lekat balik. Ini proses penyembuhan. Pastikan tempat ni kering. Sy bersihkan pakai alcohol swap. Kalau masih tak elok jumpa dr nanti mereka bagi krim antibiotic. Pakai krim dlm 2 hari boleh tutup. Apa2 jumpa dr dulu utk kepastian.

Saya basuh dengan air garam dan keringkan tmpt ceaser. Pastikan sentiasa kering..saya pun luka ceaser lambat baik sbb byak bergerak. Seminggu duduk di hospital anak kene warded. Da balik rumah asik ulang alik klinik sbb kuning anak tinggi. Tu yg lambat baik tu.

Doktor pernah pesan, jangan letak ubat gamat pada luka bersalin. Just sapu ubat yg doktor bagi. Dan amalkan makan buah oren sunkist setiap hari. Sebab vitamin C pada buah oren tu boleh bantu percepatkan penyembuhan luka dari dalam.

Jgn sapu pape minyak pon, sbb minyk nty buat luka oprate lembab then kene jgkitn kumn. Luka operate kene sentiasa kering. Bru cpt baik. Kalo sy dulu, rajinkan cuci dgn dermacyn. Nty cpt baik lukanya. Tutup cntik.

X pyh letak apa2 kat jahitan tu.tp kalo ada darah atau bernanah cpt2 pi clinic check.pantang mkn dan mkn vitamin C utk penyembuhan segera.In sha Allah..jgn angkat berat dan lasak sgt

Baik jangan. Awak kerapkan cuci luka czer dengan alcohol pad. Then tunggu sampai kering baru pakai kain dll. supaya tiada bateria di sekeliling tu.

5y ago

Czer kena jaga elok. Jangan angkat berat dan lebih minum pure oren. Supaya cepat luka tu elok. Luar kalau dah cantik pun dalam masih belum pulih

Jgn guna minyak apa2 sis.. Cuma pastikn luka czer tu kering selalu.. Amalkn mkn buah sunquick 1biji sehari.. InShaaAllah luka cepat sembuh.

saya lepas bersalin czer mmg takut nk gerak.. tapi saya guna spray ini alhamdulilah... seminggu dah okay

4mo ago

hi sis sori.. spray ni elok utk keringkan luka ke?

x perlu sis...sis pkai opposite spray jer..boleh cari kt farmasi..opposite spray tuh..dier bantu utk kering kn luke czer n elak kn dari berpeluh...then biler sis nk mndy,spray dlu ..lpas 5 mnit tuh sis bleh mndy mcm biase,jgn risau air x kn kna kt tmpt czer tuh,dier lapik kulit sis dr terkena air ...