bersalin czer

hi nak tanya .. luka czer tu sampai bila kite nak kne keringkan ye lepas mandi?? sy dah 28hari bersalin .

1 Balas

Kena mandi everyday,sabun juga di tpt czer,keringkan dengan hairdryer bg betul2 kering,jangan tak mandi sebab kemungkinan jangkitan akan berlaku di tpt czer,ni pengalaman saya,anak first saya kena wound breakdown,2,3x juga msuk wad utk dressing dan jahit semula...anak ke 2 saya dah folo apa yg nurses bgtahu,alhamdulilah luka kt tpt czer baik dan kering dgn elok...makan juga buah sunkist utk sembuhkan luka dalaman

5y ago

saya beli warna biru yg jenis ketul tu bkn yg body foam,at least kt tpt czer tu lalukan sabun,air bagi bersih...tak mau ada kesan2 darah yg pas jahit tu..saya guna smpai habis pantang hahaha sbb trauma anak first kena wound breakdown sbb tak brapa kisahkan tpt czer tu,satu lagi jangan kongsi sabun tu dgn org lain hehe...tu nurse yg bg petua dkt saya ms kena tahan kt wad 10 hari sbb wound breakdown ank first