Kencing Kotor

Hai, sy baru lagi dlm app ni. Kandung sy baru 5w 6d, bole tak sy tahu cara nk hilangkan kncing kotor slain daripada antibiotik KK?

14 Balas

Sis alahan tak? Boleh minum air? Macam sy kena kencing kotor mula tu. Then saya liat makan ubat asyik muntah. Tak minum air sebab alahan teruk. Lama2 kena jangkitan kuman. Sakit bahagian bawah perut sebelah kiri sampai tak boleh berdiri @ duduk tegak. Sakit sangat sis menangis2 saya kat kk. Then doc scan on the spot sebab takut kandungan luar rahim. Masa tu baru 8w4d. Nasib baik kandungan ok. Then doc on antibiotics pun still tak ok. Second appointment doc on antibiotics yg lebih kuat. Alhamdulillah skrg dah okay. Tu pun sy minum air manis sebab tak lalu air kosong. Masih lg dalam fasa alahan tapi getting better. Moga sis dan baby sihat selalu ya. Take care mommy!

Tips dri misi KKIA,, dea ckp minum air bunga byk2..inshaAllah..da ok..mcm sy tu hari smpai tahap x bole gerakkk ..nk g klinik langgar jalan rosak sikit jak pun da rasa skit gilaa nk mampus 😅 plus sy cuci miss v smpai bersih ,,i mean cucuk sikit ke dlm guna jari nk hilng kn sisa kuman slepas kencing..sy xminum ubat dri klinik slain ubt tahan sakit..xbrani ambik antibiotik even dri kkia..kndungan masih fragile..xbrani ambik ubat2an.. sis bole cuba tips ne ..🙏

Banyakkan minum air masak Kurangkan makanan2 luar dan franchise mcm mekdi, kepci dan lain2 Lepastu if dah kencing, pastikan lap kering2 Lagi satu, kalau kencing kotor, mesti kencing x lawas kan.. Yg ni, awk boleh beli mcm kt gmbr ni bgi kencing lawas kt guardian /watson / mana2 farmasi. InsyaAllah kalau konsisten antibiotik dan minum ubat lawas kencing, kawal makan dan minum bnyk air masak, kencing dah x kotor dah

Start pagi2 bangun sampai nak ke klinik tu mnum je air banyak2..sebab biasenye xada lun kencing kotor..biase la pagi2 mana mnum air banyak, kencing jadi pekat, so doc pun assume kencing kotor..

sy kena masa 10w..sy mkn ja ubat kk bagi smpai hbs. smpai skrg dah xkena. kalau rasa mcm kencing xbrp nk puas tu terus cepat2 minum air barli. alhamdulillah smpai skrg oke2 sajaa... 😊

5y ago

Ubt yg kk bgi sy da hbiskan tapi rasa mcm taklega lagi, tu yg sy mntak pndapat tu. In sha Allah, sy cuba mnum air barli pulak lpas ni. Thankyou sis

Mcm sy kencing Kotor kena bulan puasa...so sy berpuasa n kurang minum air, nk x nk memg kena minum air kosong byk2..so lepas tu br la stabil blk...now air kosong x tinggal..

5y ago

Ouh yaka? Baik, trima kasih sis

Byk minum air putih n elakkn atau hentikn air manis dan kafien..air putih sekurang2nya 2botol besar tu sehari..apa lgi klu cuaca panas,badan akan perlukn lebih byk air

minum air byk2 atau minum kranberi . ok jugaaa . penting kena rajin minum air

Minum air barli hari2.. InsyaAllah hilang.. Sy pun slalu kena.. Minum air barli je

Sy minum air barli masa kencing kotor..alhamdulillah ok..

5y ago

Baik, trima kasih yaa