Perkembangan Janin

Hai sy 12w4d. excited pula nak tahu ada x mommy sini yg dlm week awal dah boleh detect jantina baby. mcm kwn sy week 15 dah nampak bby boy 🤣 mommy yg lain mcm mna pula? ada yg pernah scan jantina awal x?

13 Balas

Pengalaman saya, 4 kali buat scan baru confirm nampak gender at 23 weeks. Sebelum ni buat scan at 19 weeks, doctor kata girl. Lepas tu buat lagi scan dekat clinic luar, sorang kata girl, sorang kata boy. Lepas tu pergi balik ke hospital swasta yang saya checkup tu, katanya tak pasti pulak. Tapi macam girl. At last saya pergi SonoVision scan, clear nampak boy. Hehe. Masa 9 weeks dulu doctor offer buat NIPT test, saya tak nak buat. Kalau tak, awal lagi dah tau gender baby hehe. Sebab tu paling tepat sekali.

Paling cepat nak tau jantina baby, kalau mampu, buat genetic test terus. Seawal 10w dah boleh tau boy ke girl. Alang2 boleh detect sekali kalau baby ada any risk or syndrome mcm Down syndrome. Sy dah tau jantina baby kedua ni dari 1st trimester lagi sbb buat genetic test tp still x caya 😅. Bila dah buat scan banyak kali, dah buat detail scan, baru caya memang baby girl.

1y ago

Kk x buat. Kena pegi private

syaa 25week nmpk girl. scan lagi 30week nmpk girl, ni scan klinik Luar. tetiba scan kk 32week confuse girl Atau boboy 😅then harinni scan lagi 37week sama juga confuse, so doctor tak leh nak confirm kan😅 Dari celah kangkang nmpk flat girl bila tgk belah atas ada nmpk telo boboy🤏🏻 so sis is redha je keluar apa pun yg penting sihat 😊

11mgg dh boleh tgk jantina cuma kadar silap tinggi. so nk kurangkan kdr silap tgklah jantina bby 18mgg ke atas. bby saya 11mgg mcm boy. 13mgg girl plak. 15mgg pon nmpk girl. so tgg je la 18mgg br konpemkan btl2, lambat lg nk lahir n xgaduh nk shopping lg awal2 ni

memang 15w ke atas dah nampak jantina . untuk check gender oun memang disarankan 15w ke atas. tapi saya gi time 21w . girl then saya redha je la girl betul atau boy yang keluar . and yang keluar memang girl walaupun first last scan masa 21w

sye first mom, married on last year 21. so mmng nk sgt pregnnt, so dpt la bulan 8 22. instint msa tu rsa bby boy, pstu 25scan ya its boy. ikut firasat la sya ni katakan hahahaha. naluri seorng ibukan kuat

biasanya 16w dah boleh nampak gendre. tp sebaiknya tunggu selepas 20w bila part tu dah complete. boleh buat sekali detail scan. time tu % gendre tepat pun tinggi dah.

Kita biasa galakkan buat detail scan so secara x langsung dpt sekali gender scan.. klau berduit blh buat advance test mcm gen test utk tau gender awal pregnant ni

Sy msa anak 1st 18w & anak 2nd 23w.. Dua² ni dh nmpk jantina bby.. N dua² boy.. Yg 3rd je ni, scan kejap scan boy kejap scan girl...

sebaiknya kalau nak tahu gender dengan tepat biasanya sono akan suggest waktu kandungan 24minggu-28minggu