sakit perut@cramp

Hai semua..nak tnya kpd ibu2 yg dah de pengalaman ye or yg baru nak jadik ibu..de tak ibu2 pernah kne sakit perut@cramp di awal kehamilan??sakit die dtg 5 minit jer tak kira timing..sy pernah tnyer member2 die ckp normal jer di awal kehamilan yg merisaukn sy setiap hari..kandungan sy dah 6 mnggu tapi tak dak bleeding..

11 Balas

hai..itu normal..mcm sy pnh kne dulu..tp lepas bpe mggu sy rse mkin skit sy prgi klinik swsta sy scan xde pape tak nampk bby.dia tkot sy ngdung luar rhim jdi sy kene refer ke hosptal jb pkar..ble scan mcm biasa xnmpk kne dri bawah.ble dah cek smua alhmdulilah xde pape.cuma kluar ada darah yg byk & skit prut doktr ckp prgi hosptl cepat2 takot boleh ggur.

Sy pernah alami masa 12w...sakit yg teramat...pergi emrgncy dktr scan..elok je baby dok gerak2...sy terlupa sehari sblm tu ada bersama suami...air mani suami pun boleh merangsang cramp ...tu dktr sarankan bersama suami bila due dah nak dekat...sbb air mani suami boleh memancing kontraksi dan memberi persediaan bukaan pada rahim.

First time pregnant sy pun alami sakit perut yg amat sakit, mcm menstrual cramp..masa tu xtau sdg pregnant..sampai sapu minyak panas segala.. Bila check rupanya pregnant 9weeks.itu pengalaman 8 tahun yg lalu.. skg ni tengah pregnant no. 4

Normal sis.. Kalo sakit kejap2.. Baby nak membesar kan.. Sy ada cyst & fidroid lg.. Penah gak risau.. Smpai refer doc.. Tp doc ckp normal.. Tp kalo sakit cam sengugut tu.. Or ada bleeding ke.. Tu kene jmpe doc..

5y ago

oo tq ye 😁😁

Sy xpernah alami tp masa 10w scan doc, doc ckp mgkn ada sakit2 sbb rahim membesar. Masa tu baru bukak buku merah. Tp kalau seawal 6w sy xsure normal atau x. Better rujuk doc utk lebih kepastian.

Normal sis klau cramp kejap2 tu.. Sya awal2 pn mcm tu.. Hehe.. Skrg bru msuk 15mnggu..still lagi rsa wlaupn skit2..

5y ago

Tq sis😊

Tak perlu kira timing, mmg normal. Kalau terlampau sakit and ada darah trus g hosp

Normal sis. Biasanya cramp tuh dalam 2 minggu baru hilang.

Cramp di awal usia kandungan adalah normal sis.

Normal sis