Makan folic acid sebelum or selepas makan?

Hai semua. Waktu yang terbaik makan folic acid waktu bila ye? Sebelum or selepas makan?

13 Balas

sy lg refer waktu mlm selepas 2jam mkn mknn berat,lepas mkn perut biarkan 0 selama 2 jam pastu bru mkn vitamin..lepas tu tido..klau x tido mesti mual2 n sakit kepala..penah jd masa mengandung anak 1st,dr awl pregnant smpai bersalin mkn acid folid,tiap² mlm jgak ase mual²..tp hb ok so DR proceed mkn je acid folid smpai bersalin..anak ke2,tukar iberet xlarat nak layan muntah² dh😅

Sy selalu lupa ambil folic acid..siang bila dah mula bekerja, sy mmg tak sentuh lgsg makanan atas kesibukan kerja..sy nurse mmg tak sempat nak makan bila dah mengadap patient..jd atas nasihat doktor, dia suruh sy makan waktu yg mudah utk ingat..dia suruh sy ambil sebelum tidur..Alhamdulillah sampai sekarang tak pernah lagi miss folid acid

saya makan waktu malam sebelum lena .. sbb saya last makan selalunya jam 8 ... begitu juga dengan ubat tambah darah macam zincofer .. sbb saya kalau pagi ... selalu terlupa...😣

sebelum, sebab folic acid water soluble, so better perut kosong. kalau dah makan dulu, tunggu 2 jam baru makan folic acid.

sebelum makan dear.. ☺️ bangun pagi tu makan acid folid dulu bru buat aktiviti harian 😬

sebelum better..betul betul perut kosong..ambik lps solat subuh pon okey,.

sy makan malam. ubat2 KK semua makan malam. kalau pagi saya takut terlupa.

The best is makan ketika perut kosong. Bangun tidur celik mata terus telan

sebelum makan pun boleh. kalau selepas makan ambil 2 jam lepas makan

4mo ago

ooo baru saya tahu.. tadi sy makan selepas makan pulak