Hb drop makan zincofer

Hai semua.. sy nak tanya Haritu waktu buka buku pink hb sy 11.9, nurse ada bagi zincofer untuk naikkan hb. Mmg sy makan hari2 tak skip. Sebiji sehari 2jam selepas makan.. sy biasa makan sebelum tidur.. Harini checkup kali kedua, hb drop jadi 10.7 je.. nurse tanya la makan ke tak ubat yg dia bagi.. jujur, mmg saya hari2 makan tapi hb still drop.. sy tanya la nurse boleh tukar ubat ke sbb mcm tak berkesan plk zincofer tu. Tapi nurse ckp bkn tak berkesan, mungkin cara sy makan tu salah katanya.. padahal sy dah ikut semua tips yg nurse bagi.. 😅 so harini dia tambah ubat lagi suruh makan 2biji sehari plk.. pagi dan malam. Soalan saya, 1. Mcm mana cara yg betul utk mkn zincofer tu? 2. Dan ada tak siapa2 kt sini yg hb naik cantik bila mkn 2biji sehari?

12 Balas

Ubat tmbah darah apa jenis sekalipun, minum dgn air yg tggi dgn vitamin C utk high absorption dlm badan. Sy mkn perut kosong n telan ubat dgn air oren. Sblum pregnant ad history low hb sbb kerap derma darah smpai lupa nk tmbh darah.

1y ago

ok sis.. nanti sy cuba.. sblm ni telan dgn air masak je.. tq sis