mamy to be

hello hai semua slmt pg, nak Tanya ni Ada kawan Ni, dia skrg tengah pregnant tapi dia tak thu kandugan brpa buln... sebb first pregnant, dia nak pergi jumpa doctor nak tanyk kandugan brpa bulan cuma masaalah ya dia dgn husband takda sijil nikah, kalau gi cek doctor doctor minta x? Sijil kawin?? info2 dluk BH.. kwan minta tolong n??

11 Balas

Kalau nk tahu kandungan tu dah bpe bulan. Sis boleh google, type "calculate due date"..tekan mna2 link then masukkan tarikh 1st day last period. Cth kalau cycle period 7hari ,last day period 16/4, means 10/4 is 1st day last period. Then masukn dlm colum 10/4, then calculate.. Resultnya akn sma dgn yg nurse bg.

kalau nak buku pink memang nurse klinik kesihatan akan minta, diorg akn buat photocopy sijil kita tu and lekat dalam buku pink kita tu. kalau nak check berapa bulan g swasta diorg x akn minta saya rasa.

Sy pnah g klinik kerajaan, mereka x mnx. G klinik swasta pon x mnx. Mse bku pink kt klinik desa, bru ditanya psl sijil nikah. Tp sy xguna sijil nikah, sy bwk kad nikah je.

So far sijil nikah xmntk pun time pregnant kat hosp kerajaan atan swasta. Sijil nikah tu perlu bila nk buat surat beranak je kat pej pendaftaran nnt.

Biasa x mtk sijil nikah pn.. Cuma kena buat buku pink tu je.. Kalau nk scan.. Klinik kesihatan.. Dia akan tanya bila last period

Klu g kkinik swasta utk cek sje.doctor xmtk pn sijil nikah.kliinik kerajaan klu buat buku ngandung bru mtk sjil nikah.

5y ago

oh... ok sis tQ info ya..

Xpe, pegi je jumpa doc. Bgtau alasan knpa sijil nikah tu x ada lg. Yg penting, kandungan tu kne selalu buat check up.

5y ago

ohuu. k sis tq

Download je pregnancy+ ...letak tarikh last period...nnti dia naik la berapa mggu n due date bila ...

sy pergi klinik kerajaan, dorg xmintak pun sijil nikah.

Sijil nikah kena mintak kalau nk buka buku pink je sis..