Kandungan kedua, anak pertama..

Hai semua, sekarang saya sedang hamil kali kedua.. Kandungan pertama gugur di minggu ke-9 pada bulan Dec 2021.. Adakah saya patut ke klinik awal atau tunggu saja kandungan ini cecah ke minggu ke-10?

Kandungan kedua, anak pertama..
8 Balas

nak komen jugak lah... 😆 sebab sy pun pegnen anak kedua ni baru 3minggu 4hari ... Lau Sy kandungan dua or tiga bulan baru nak p buat buku pegnen... bukan tak excited nak tahu pasal baby cuma kalo tahu awal² ni jadi overthinking pulak ..itu Lom Campo if HB rendah ke or msalah² lain... even xde masalah pun tgn auto duk KT perut + duk pikir MCM anak nak Kuar esok... jadi pegnen ni Lau bole bnykkan rehat xnk stress ... yg penting beli vitamin prenatal pregnant nye kat farmasi or shopee ..amal... susu makanan yg kita rasa nak makan .or makanan sunnah ..kita cuba jaga kandungan dgn benda baik² sumber baik²... pastu tawakal.. sampai masa buat buku alhamdulillah insyaAllah semua ok.. anak pertama dulu 4 bulan sy baru g buat buku SBB xde alahan xtahu pegnen... MMG segala durian nenas Sy MKN dlm kuantiti banyak.. nk makan apa pun xrisau SBB xthu pegnen..Allah jaga kita 🥰... tp bila da tahu da ada buku pink dalam beg.. MMG serba serbi nk makan itu ini pun SEBESALAH fikir anak dlm perut ... bagi sy la seeloknya awal2 ni relax dulu tenangkan fikirkan layan perasaan dulu hahaha... kadang telebih fikir telebih risau pun boleh gugur jgk... kalau sebelum ni sis gugur SBB bnyk risau or bnyk buat keje bnyk fikir..apa kata second baby ni cuba ubah bnykkan relax.. jgn risau..Allah jaga baby . hehe.. itu je la nk ckp..

2y ago

ok tq

Saya pernah gugur week 12, sept lepas. Hamil semula di march 2022. Saya call clinic dan nurse mintak sy dtg pada 8w. Sebab seminggu nak raya dah.. takut lewat sgt. Lepas raya plak ramai patient. Apapun call clinic dulu. Sebab kalau scan awal, biasala tak nampak lagi :).

2y ago

alhamdulillah. semoga dipermudahkan urusan sis ♥️

Kalau pernah gugur better p klinik awal boleh dapatkan ubat kuatkan rahim . Dalam pada yang masa jgn buat keje berat kalau boleh banyakkan baring dan rehat , pedulikan org kata suruh kita buat keje , utk trimester 1 tidur je okayy take care awk ❤️

2y ago

terima kasih awk.. itu yg sy fikir nak pergi awal kot dpt ubat untuk kuat rahim tu sbb dulu gugur tiba2 saja bleeding teruk..

Boleh check kt klinik bila reach 6w utk tgk kedudukan kntung dlu. Then repeat semula masa 9w utk lihat janin & jntung. Dah boleh consume folic acid ya.

2y ago

Alhamdulillah sis ada 2 anak syurga

9 week sy dh prgi scan . lpstu 13w bru sy bukak bku pink sbb sy balik kg tgk mk sy skit ..so lwt skit bukak . tp bkn dkt kk , sy bukak dkt swasta .

2y ago

oraite tq sis..

sebaiknya bt appointment awal sis.. kk tmpt sy minta bt appointment awal 6w jika ada sejarah keguguran.. senang diaorg monitor

2y ago

Alhamdulillah, semoga semuanya baik2 shj

sebaiknya sis ke klinik taw . minta sekali ubat utk kuatkan rahim.

Klu pegi kkia..tggu line dua2 terang..boleh pg 8 minggu ke atas..

2y ago

kk tempat saya sejak tahun lepas kena bayaran rm30 untuk preggy test.. walaupun kita dah buat byk kali kt rumah..