Pregnant sebulan selepas gugur

Assalamualaikum. Saya belum ada anak. Baru je berkahwin bulan 8 tahun 2020. Saya baru keguguran kali pertama haritu setelah kandungan masuk 8 minggu pada 6/1/2021. Selepas sahaja habis period, saya mengandung lagi. Dan baru tahu harini 9/2/2021 setelah 5 hari lewat period. Sekarang saya perlukan nasihat dan sokongan ibu2 lain, adakah kandungan saya akan sihat ? Saya risau... Sebab kandungan pertama haritu asyik keluar darah je. Kandungan kedua ni tak keluar darah tp mcm keluar keputihan yg keruh2 mcm warna coklat. Saya takut + risau. Apa tips utk kuatkan rahim dan pastikan kandungan selamat?

6 Balas

my experience miscarriage jugak at 8w. doc suggest at least 3x haid baru preg blk. ada doc suggest 6m. cukop 3 bln, sy preg. and spotting non stop for 2w. buat tvs bila dpt tahu je preg. ada kantung je. lps sebulan scan blk, alhamdulillah baru nmpk. bed rest je. sy alah teruk. acid folic jgn skip.

3y ago

patutnya bidan saya nasihat tunggu 3 bln, tp alhamdulillah rezeki Allah nak bagi cepat. syukur sangat..saya masa 1st preg tu asyik spotting hari2. yg 2nd preg ni alhamdulillah xde spotting langsung.. saya igtkan nak scan nnti masa 8 weeks ke gitu. anyway terima kasih atas nasihat and sharing :)

sama macam saya. saya misscarriage 11weeks masa 9/20 sebulan lps tu lekat balik . skrg daa 17weeks. buat app awal2 dkt kk. sbb ad history mc. consult dgn doc ,banyakkan rehat bedrest dan jgn buat kje berat . jaga makan . Takecare, inshaAllah baby baik2 aja 🥰

3y ago

terima kasih atas nasihat n sharing. skrg saya masak pun kurang. mintak tlg suami je. alhamdulillah suami pun sgt memahami. kadang2 kesian juga kat suami semua suami buat, tp nak buat mcm mana kan..

insyallah baby sihat .. cume d nasihat kn jgn fikir y bkn bkn n jgn fikir bnyk bnyk .. buat mcm biase .. y pntg jage mkn minom .. n buat keje y ringan je .. ☺️

3y ago

terima kasih atas nasihat... alhamdulillah sy dah kurang rasa down. kerja2 rumah pun suami tolong. saya mmg banyak rehat je kalini. :)

bykkan rehat n jaga mkn. jgn stress. Mkn acid folic. N better consult dgn doktor sbb ada history gugur.

3y ago

terima kasih kak atas nasihat.. doakan saya..

Selang sehari je dgn saya tarikh gugur tu. Tp saya belum datang period dan check upt -ve. Emm

3y ago

inshaaAllah rezeki awak mungkin sebulan lagi atau 2 bulan lagi. sbb kalau ikutkan bidan saya pun ckp selangkan 3 bulan, tp alhamdulillah Allah nak bagi, saya terima sangat2. takpe wak, awak usaha lagi ya, inshaaAllah ada rezeki.

bykkan rehat

3y ago

terima kasih kak atas nasihat..