Give me some tips parenting

Hai semua . Saya nak share dan minta tips or pendapat warga asianparents. Alhamdulillah saya dikurniakan sepasang cahaya mata , boy and girl. Tapi sini saya ada masalah dalam mengawal emosi saya terhadap anak sulung saya yang baru berumur 2 tahun (boy). Anak sulung saya ni saya tau dia nak attention , saya pun dah cuba attention sebanyak mungkin pada dia. Tapi bila kadang² saya nak buat kerja kat dapur dan masa adiknya yang berumur 1 bulan 29 hari tido dia suka kacau. Saya jadi stress dan geram dengan dia .. bukan saya x nak layan dia ..kdg bila saya cakap sabarlah nak , ibu nak buat kerja . Nak masak semua..dia angguk faham pastu still dia kacau adkk dia..dia nak saya layan dia sepanjang masa.. saya jadi letih sangat. Hmmm ..ada tak ibu² yang mengalami perkara yg sama. Ada tips x untuk didik anak ni.

Give me some tips parenting
1 Balas

Hi mommy. Bila mommy tidur kena kacau juga tak? Haha Sebab anak saya pun lebih kurang umur anak mommy. Kalau time nak buat kerja memang dia akan ikut kita lepas tu bila dia boring mula la tarik tangan saya. Ajak layan dia. Tapi beza nya saya baru ada anak sorang. Semestinya dia nak perhatian kita. Saya pun kadang ada masa geram juga tapi bila saya termarah tu saya akan serba salah. Maka lepas tu saya akan minta maaf pada anak. Lepas tu dia akan peluk saya. Saya pernah baca akan ada timing² anak ni nak sangat mommy dia peluk dia dalam beberapa saat. Untuk penuhkan tangki emosi dia. Maka layan jela. Moga dipermudahkan saya dan puan mendidik amanah Tuhan ni ya 💕

2y ago

Saya dapat tido waktu malam jer .. tu pun lepas dua² ni tido. pastu kena bangun awal pgi nak siap sume house chores... and nanti bila nak rehat mesti susah nak rehat .jadi bila da terlampau penat , anak nak attention. kdg termarah.. pastu serba salah sy dibuatnya.. last skali pujuk balik...saya ad baca yang anak ukur 2 y ni dia hanya pkir tentang diri dia. and dia dalam duni dia sndiri.. memang nak attention snagat.. sangat mencabar..tapi saya cuba..kalau x larat sangat. saya tertido jugak kadang² smbil jaga dia dua org..sedar² si abg da terlentok tepi sy .hahah penat. 😆