UPT positive

Hai semua, saya first time buat UPT hari ni, line positive clear, 4 minggu from LMP, dah boleh check ke dkt clinic or kena tnggu 7-8 minggu baru sesuai.

UPT positive
10 Balas

Macam saya 1st pregnancy haritu, saya buat UPT, memang naik 2 line. Saya check positif tu 5 hari sebelum due period, kiranya saya dapat tau awal. Saya patutnya period 15hb, tapi saya buat UPT 10hb & naik 2 line. Rasa excited, esoknya saya terus ke klinik sebab nak pengesahan je dari Dr betul ke kita pregnant. Hehe. Alhamdulillah Dr dah sahkan memang pregnant. So Dr advice masuk 8w dah boleh scan sebab dah boleh nampak kantung & heartbeat dengan jelas. Jadi bagi saya boleh je kalau awak nak ke klinik just nak pengesahan dari Dr yang awak pregnant, walaupun kita dah buat UPT sendiri & result positif. Cuma takda scan la, sebab scan tu memang bagusnya waktu 8w untuk dengar heartbeat. ☺️

1y ago

Oh okay faham, just nk check utk pengesahan dulu la ni and boleh tau advise seterusnya jgk kan from doctor, thank you😊

7/8/9 minggu. Ikut pengalaman sy hr tu lah. Scan kli pertama masa tu 5 mggu, kne repeat scan lg jugak kli ke 2 sbb yg pertama baru nmpk kantung. Patu duk la pikir mcm2 klu xda heart beat acano x tenang idup nk tgu next scan. Baik scan mggu ke 9 trus puas hati. Xyh buang duit scan byk kli. Dah ade heart beat blh bukak buku pink dh bwk scan tu skli

1y ago

Faham. Dah jdi overthinking pulak kan, ni nk menunggu pun fikir mcm2 jgk🫣

Sy pun baru 5weeks.. ingt nk scan tggu 7-8weeks.. tp sbb ada spotting, buat je scan sbb risau.. btw, mmg nmpk kantung je & doct akan mnta dtg mnggu ke8 mcm tu untuk scan lg skali.. take care ye & kne bnykkn rest utk mcm sy ni.. Btw doct nmpk 2 kantung tapi xpasti sbb 1lg katanya kosong.. doakan saya juga ya ibu² semua utk kali ke2 scan 😊😊

1y ago

Tq🥰🥰 Awak juga, enjoy the moment♥️

masih awal. lebih baik awak tunggu 8@9w dan keatas. boleh nampak baby dan heartbeat klip2. kalau skrg nnt buat awak panik bila doctor ckp belom nampak pape. just continue makan asid folid sehingga awak buka buku pink

1y ago

most wc awak😘. selagi xde spotting/bleeding, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja🌻. enjoy your new journey😊

tunggu 7 8 weeks pun boleh wak, dulu sy excited, terus buat scan LMP 4 weeks tp tak nampak apa, repeat scan baru nampak 🫢, banyakkan rest pastu mkn folic acid

1y ago

Hahah yelah tu, mixed feeling mcmtu kan🤭

Sllu klinik elok 7minggu keatas ada klinik yg 8 minggu Bru boleh scan ,takut scan awal xnmpk kita lak risau.kalau ada bleeding boleh p scan cepat2

Awak tunggu dulu & jaga diri baik2 ya sementara waktu ni. Tp kalau ada bleeding kena terus ke klinik

1y ago

Okay baik🥺, insyaAllah thank you for the tips

better tgu 7-8mnggu.. blh terus scan skali.. awal2 ni xnmpk jgk sis btw tahniah sis😍

1y ago

wc🤗 byk kan rht dan folic acid sentiasa kene mkn tau…

7-8 minggu.. kalau pergi awai pon doktor suruh dtg lagi 2minggu masa 7-8 minggu

Wait 7-8weeks

1y ago

Alright noted, thanks a lot 🥰