HB LOW . bantu saya utk bagi cdgn perlu ambil apa

hai semua . saya dah 24w tapi hb asyik maintain je 10 mcm tu. mcmmana ya nak naik hb.. dah macam2 saya makan😢

42 Balas

Sis sama dgn saya, skrg dah 21 weeks hb asyik takat 10.8,10.6,10.5,10.2 risau sngt drop smpai 9😭 dah nk hampir sngt tu😩 saya stop caffein lama dah, start dari 15 weeks jadi drop 10 tu. Sbb tak sesuai dgn ubat zincoffer. Mula tak kne dgn ubat zincoffer. Mkn asyik muntah, last2 ubat tak sempat serap dah kluar balik. Mintak tukar ubat kk ke iberet, pon sma maintain 10 jgk. So baru ni saya dpt ubat tambahan iron tablet, satu hari saya kne makan 6 biji ubat total smua untuk penambahan zat besi. Saya tiap2 hari amalkan makan ubat dgn air lemon tanpa gula, ptg2 saya makan buah jambu dgn air delima dimes. Tapi tula tak naik2, doktor ckp mgkin saya ni atas sbb pregnancy, kalau sbb pregnancy takleh buat apa katanya. Smpai darah sampel dah kne ambik dgn najis, untuk hospital buat kajian sbb apa hb saya low. So kalau darah dgn najis okay, takde sbb lain lagi dia ckp, hanya sbb pregnancy journey 😁 saya ckp kat doktor, mgkin saya ikut jejak mak saya, mak saya dari anak first smpai 11 org mmg hb low, 9-10 je. Tapi takde apa bila check iron okay tggi je, takde masalah apa. Hmm entahlah, moga kita smua dimudahkan segala urusan ye sis, perjuang2 hb low saya doakan yg terbaik amin🤲🏻❤️

2y ago

Ouh yeke , kalau begitu baiklah terima kasih ats nasihat ye sis. Saya tukar susu😇