pregnancy

Hai semua. saya baru 1st time pregnant. ikut kiraan apps dah 5weeks 5day. tapi belum pergi check or scan. rasanya bila masa sesuai nak jumpa doc?

16 Balas

Aah awak saya 5 weeks 2 days dalam apps. Haritu pg time 4 weeks tak nampak lagi so doctor suh dtg lg 2 weeks which means minggu ke 6. Takpe awak tunggu week 6 then pg scan. I rasa ada yg transvaginal scan, yg tu boleh detect awal skit. Cuba google and research on it and which hospital/clinic yg ada.

bole jgk pergi scan skrg sbb nak tgk kedudukan dia kat mana.. takut sangkut kt fallopian tube.. kalau ectopic, 6w kira kena besar dah n kena buang sblm tube kita pecah.. saya cek masa 5w just nak make sure kedudukan dia kat mana..

5y ago

sama la. sy hari tu pg scan . sbb terasa sakit je. perut xselesa . takot luar rahim. time tu 5w6d.. syukur kantung didalam rahim. n kecil je doc kata. dlm 1.7cm.. die suruh dtg lg 2 minggu utk scan semula. takot kantung kosong ... doakan sy ye

Bila dh 8 mggu keatas sbb biasenye bawah 8mggu ade y xnampak janin lagi..just ade kantung je..utk elakkak kekecewaan n risau better pegi bile dh 8 mggu n tym tu pon dh boleh buka buku pink skali

Congrats.. Sme la kita.. 5minggu 1 hri.. Wktu 4mnggu 4hri disahkan pregnant.. G confirmkan ngn doc last week.. Doc sroh g scan minggu dpan.. Ckupkan 6minggu..

Biasanya doc suggest 8week keatas baru scan, boleh nmpak baby & heartbeat sekali. Tp nak scan awal pun boleh utk pstikan semua okay. Tahniah sis 💕

ms sy check dulu usia kndungan dlm 5-6w masih xdpt tgok heart beat baby tuk kndungan first n ke 2 ni...dr suruh scan ms 9w..alhamdulillah

kalau blh sis jgn dl scan....kiraan kta sma sis cuma sy 5w2d...baru nmpk kantung aje 🙋‍♀️

Boleh je nak pegi scan. If nampak kantung dh boleh print scan tu lepastu buat buku pink.

For my case. 6th week. Sebab 6th week dah boleh tgk jantung baby..

Congrats sis. Gi check doctor, especially bila dah 6 weeks