Bleeding

Hai semua.. saja nk share n nk minta pendapat td.. mggu lepas jd spotting.. hari ni ada pendarahan lagi sampai kena baju.. darah keluar mcm air kencing.. pergi hospital kena cek dgn mulut itik sampai 4x,lps cek doktor ckp tanda2 awal keguguran.. sedih jg la dengar.. tp doktor bg jg la acid folic. Ada x sesiapa yg ada cdgn mcm mn nk kuatkan rahim.. elok x minum air kelapa waktu ni.. tahun lps saya keguguran luar rahim. Jd saya risau sgt

17 Balas

Sama mcm saya. Masa week 14 bleeding. Drah melimpah ke lantai. Then cepat2 ke hosp. kat kecemasan check baby jntg ok baby pusing2 ok. Doc masuk PAC room then check jalan dgn mulut itik tu. Trik kluar drah byk. Then doc suruh bedrest seminggu & bg ubat duphaston (utk kuatkan rahim). After 1minggu drah still tak brenti. Sya ke KK sbb dlam buku masa kat hosp doc suruh follow uo KK je sbb dekat. So masa follow up KK. Foc bg mc lg 1 minggu suruh bedrest. Check jntg and baby ok. Then hbis mc tu, sya masuk kerja blik 4 hri. Hri ke5 saya bleeding lgm kali ni lg teruk skali dgn sakit perut yg amat sgt. Bleeding klua drah beku byk. Cepat2 ke hosp masa tu 4 pg. Scan kt kecemasan baby ok. Then masuk PAC balik jmoa pakar O&G. Masuk mulut itik and warded 3 hri. Doc bg duphaston. Perlu makan hri2 smpai week 20. + Ada injection utk stop bleeding. Lepas 3 hri sya mintak balik rumah. Sbb dah tepu kat hosp. Foc bg 1 bulan stengah mc suruh fully bedrest. Bila sy bgun. Rsa nk pitam. Suami mandikan dan sdiakan makanan smua. Sedih sgt. Kdg2 rsa depressed. Tp kena kuat. Sbb doc ckp main factor sya bleeding adalah sbb work stress dan tak ckup rehat. Sya bru 2 minggu balik rumah ni. Mc smpai hjg bulan nov. Sya doakan sis cepat sembuh dan baby ok. Jgn minum air kelapa kalau boleh. Tkt mkin truk plk jdnya. Makan ubat doktor bg je. And makan nasi/ apa2 yg boleh makan. Mcm sya still alahan truk hri2 kena paksa makan sbb muntah2. Kena bersabar byk2.

5y ago

Terima kasih puan atas perkongsian yg berguna ni.. Semoga Allah melindungi puan n kandungan puan 🌹🌹

Teruskan folic acid utk sokong tumbesaran bayi. Makan makanan berkhasiat. Elak amik ubat tanpa saranan doktor. Elakkan kerja berat. Doa bnyak2. Dlm mse sama, apa2 hal, standby g emergency. Saya pon bleeding lama. Ingatkan piyed, peliknya xd senggugut. 3 minggu slpas tu, bleeding lg tp kuar mcm air kencing. Rupanya da 7w preggy. Sy diberi duphaston sbb baby da ad degupan jantung. Dlm mse sme, sy ada darah beku dan cyst dlm rahim. Skang 10w. Sy msih monitor lg klo ad bleeding. Doa bbnyk ye pn.

5y ago

Sis wardah skrg ni masih bleeding ke?

Sy sabtu baru ni bleeding tiba2 masa bgn nk g tandas..kandungan 14mggu...g kecemasan..scan..baby ok..doc check speculum n check jln...keluar drh beku..lps pantau sehari..ok..xde bleeding...blk rumah time kencing kluar darah beku hitam2...time duduk bgn xde..bler kencing keluar..x byk...doc srh inj im proluton utk kuatkan rahim semggu sekali..duphaston sy dh start masa kandungan 6mggu lg..harap2 ok lps ni...

5y ago

Bolwh kite taw apa jadik pd sis skrg? Sbb sy tgh mengalami..

Sy 1st time bleeding since pregnant lepas isyak semalam. Mengalir mcm air kencing, terus rasa mcm drama gitu.. cek rahim 3 4 kali, mukut itik skali.. jam 2 pagi plak. Tp Alhamdulillah, baby gerak buas je dalam kantung dia, darah pun dah stop, rahim pun xde bukaan. Ade sisa2 darah je. Dah bleh discharge hari ni, Alhamdulillah saru malam je dlm wad.

5y ago

InsyaAllah. Puan pun sama. Rehat byk2..

Sy pun risau ni hari isnin aritu ada spotted warna coklat. Di sertai dengan rasa sakit sikit2 kat peha kanan ke atas. Hari selasa semalam dan pergi kk buat buku sambil nak cek pasal darah yg kuar tu. Tapi nurse soh refer doc lagi sebulan. Sy tak sedap hati selagi tak scan. Jadi esok sy nak ke klinik swasta nak scan tengok baby. Sekarang baru 5w.

Sy msa anak 1st bleeding mcm period.. g hospital doc kata mybe ada kebocoran, msa tu ada argument doc 1st nk buat DnC, doc 2nd suh tggu, klu janin mmg x kuat akan gugur sndri..so last2 dorng bg sy 2mggu rehat n klu janin x kuat dia akn miscarriage sndri, klu kuat InshaaAllah selamat...n skrg baby boy sy tu dh 9thn alhamdulillah...

5y ago

Agak mencabar byk dugaan, tp alhamdulillah sume nya berakhir dgn baik

Masa saya bleeding saya tak dapat ubat kuatkan rahim. Lepas saya bleeding tu saya google makanan yang kuatkan rahim. Kurma elok sis untuk kuatkan rahim and elok untuk baby. So sehari saya makan kurma sebiji. Alhamdulilah sekarang dah tak bleeding. Tapi berjaga jagaa jugak ni😅

5y ago

Sekarang saya dah 17weeks.

jangan gatai p minum bukan2. air kelapa ke,jamu ke,nanas ke. jangan! makan makanan berzat. banyakkan sayur ,buah buahan dan makan ubat on time. jangan dengar cakap orng yg makan itu ini boleh kuatkan rahim. mengarut je.

5y ago

Terima kasih 🌹🌹

Sy pernah keluar darah berketul masa pregnant 12 minggu. Doktor check rupa2nya ada seketul darah mcm cyst, tp bukan cyst. membesar dgn baby. Alhamdulillah, bila kandungan membesar 'benda' tu tak membesar dan kecut sendiri.

Salam sis.. Nk tye yg tahun lepas sis pregnant luar rahim tu doc buat mcm mne ye.. Sy 6 weeks 4day..tp admit hsptal sbb bleeding.. Doc suspect luar rahim jugak.. Tp sy x rase sakit ape2.