Simptom2 pregnant

Hai semua nyaaa..share2 la apa simptom2 pregnant yg ibu2 dpt selama 2ww (2 weeks wait) selain delay period 😊

36 Balas

simptom saya muncul pada hari yang sepatutnya period. Tengah-tengah kemas rumah tiba-tiba mual sampai berair mata tapi tak muntah. Tapi tak berani mengharap lagi, terus buat HCG test. Result terlalu samar jadinya fikir belum rezeki lagi. Besoknya tengah tonton TV dengan suami tiba-tiba mual lagi. Suami dah start sakat dari first day lagi. Masa tu cakap dengan suami semalam dah check tak ada. Lepas suami pergi kerja, tergerak hati tengok semula test kit semalam. Ada garis samar-samar. Tunjuk pada suami tapi katanya tak nampak 2 line, dia nampak satu line je. 3 hari kemudian buat test lagi sebab simptom mual tak habis + badan cepat letih + mudah tertidur. Kali ni check ajak suami tunggu result sekali depan tandas haha masa garis samar-samar katanya bukan kot sebab dia tak nak mengharap. Lepas beberapa minit, diapun dah duduk depan TV bawaklah test kit tunjuk. Alhamdulillah semua simptom memang simptom mengandung. Double line dah makin jelas walaupun bukan awal pagi.

Saya rasa sakit breast & cramp2 macam tu. Simptom sama macam nak period. Standby je lah tunggu period. Tapi period tak datang. Rasa pelik kenapa tak period2 tapi simptom nak period tu ada. Tapi masa tu belum lewat lagi tarikh period. Pada masa yg sama rasa pelik, sbb masa tu bulan puasa, saya rasa tak larat sangat utk puasa. Tengah hari tu dah lemau dah sampai whatsapp suami tanya dia boleh tak nak minum air hahahhaa. Satu lagi, saya kuat emosi juga. Boss tegur sikit je pun, air mata dah meleleh hahahha. Tak suspek pregnant lagi masa ni. Saja2 je test upt sehari sebelum due period, double line hehehe❤️ itulah kenangan saya pregnant buat kali pertama tapi gugur 8w

first baby .. period delay dlm smnggu igt biasa je tp ada mual2 skit .. tp bdn still aktif sbb masatu bulan puasa bz niaga kuih raya smpai tk ckup tido thu2 preg terus buat tk larat😂 ank 2nd skrg bru 9w+ period delay jugak hampir 2w. simptom sme mcm ank first sbb sbulan sebelum thu preg pun period lmbt 2 mnggu lbih .. sblm tu elok je teratur .. selain tu mual , muntah, bdn lesu and malam je rasa demam nk selubung je dgn selimut .. tp Alhamdulillah tk lama sgt alahan kali ni mcm anak first kuat sakit kepala smpai nk beranak pun alahan .. yg ank 2nd ni skit2 je alahan syukur..

sakit pinggang, segugut, sakit breast, jerawat meriah kat muka, kat tekak rse ad bnde lekat, letih.... delay 10hari, test upt double line... x puas hati test cb digital plk... keluar pregnant 2-3, lepas solat subuh tunjuk kat husband... terkejut die... sengeh2... pegi scan kat swasta bru 4mggu... kandungan dlm rahim... mimggu depan repeat scan... balik dr klinik suami plk x puas hati... sruh test skali lg... test subuh tu line dh pekat likat... sbb kite org ttc 2 tahun... x caya pregnant... alhamdulillah... 🤣

7mo ago

cube cb digital sis... kalo pregnant, nanti die keluar terus pregnant

sebelun tarikh nk period tu ada rasa sakit breast, nipple gatal, pinggang pun sakit mcm nk period, perut mcm masuk angin, mengantuk sgt2 asal letak kepala terus lelap kadang2 tgh duduk pun terlelap 😅 dah ada simptom2 ni terus jaga makan n aktiviti pun kena jaga. boleh beli upt dipntell tu and check. kena redha masa check sbb belum period kn masa tu. tp saya advice check lepas period delay sbb emosi ibu2 ni main peranan jugak. takut fikir mcm2 end up ganggu kandungan. all the best and good luck tt ❤️❤️

suhu badan meningkat (panas macam demam tapi tak demam) naik bintik merah yang banyak dekat badan (macam nyamuk gigit tapi tak gatal) bawah perut sedikit buncit (macam tengah period) sakit bawah perut (rasa sama macam senggugut) payudara rasa sakit sikit (rasa tegang) warna puting semakin gelap (makin kandungan besar, makin gelap) tumbuh biji di area puting (tiba tiba tumbuh banyak) suami muntah, mengidam dan demam teruk (saya tiada alahan)

sy last period bulan 9..Xamik kisah sgt sbb lps bslin mmg xregular...tp perut mula cramp2..breast sakit..kepala mula rse bpinar je...tekak xsdp..smlm buat test double line...pekat pulak tu...Ank kcik bru setaun 4 bulan...ank k6..Risau kene marah kt nurse Ank sebelom semua jarak2 3 4 5 taun..yg ini pula rapat..Ank msih nyusu bdn...

7mo ago

macam saya sis.. last period hujung bulan 9 .. dan saya merancang nak cucuk depo lagi dan anak saya dekat 2 tahun lebih umur tapi tak jadi sebab saya belum datang period bulan 10 dan saya tak sedap hati saya beli pregnant test dan hasilnya positif.. mungkin rezeki untuk saya..

Masa mula2 tu seminggu kencing kotor sakit bila nak kencing, pinggang lenguh dan selalu sakit kepala lepas balik ride konvoi dari bentong.... tergerak lepas tu nak check test pregnant tu sekali tengok naik jelas 2 Line... alhamdulillah setelah ttc selama 4 tahun... sekarang dah 27weeks... syukur pada Allah...

Saya start dpo4 rasa mcm xselesa badan mcm nak demam2 and badan jadi letih penat je mcm xsihat. Dpo6 bagitau suami kite rasa mcm badan xsihat je pastu suami kata pregnant kot tu. Dpo8 check upt nmpak samar2 positive dah. Alhamdulillah preggy. Breast mmg tender and sakit la huhu.

1st baby xde simptom just period delay. morning sickness pon xde smpi bersalin. cuma masa 2nd trimester ja start sakit celah kangkang dn jerawat blkg bdn 2nd baby simptom susu badan drop teruk. morning sickness xde juga. ada mcm yg 1st sama.