mual dan loya di minggu ke 13

Hai semua.. normal ke sy ni dah minggu ke 13 baru nak mual dan loya..xboleh nak bau yg pelik-pelik mmg trus nak muntah.. minum susu @ bersusu mest akan loya.. sblm ni sy xrasa pape.. masa mengandung anak pertama dan kedua pun xpernah macam ni.. ada x cara utk sy hilangkan rasa mual dan loya ni??

6 Balas

Agak susah kalau nk hilangkan morning sickness ni Hehe tp sy boleh bg beberapa tips utk kurangkannya .. 1. Try makan awal terutamanya waktu loya blm dtg. Jgn biarkan perut kosong sbb itu lg menambahkan loya. 2. Try elak bau2 yg menggalakkan lg loya. 3. Boleh ganti dgn mknn berkhasiat lain jika xboleh telan nasi Hehe. 4. Boleh cuba urut skit perut, letak minyak angin yg kurang panas pd bahagian atas perut, kasi angin keluar samada kentut, sendawa. Kalau boleh buang air besar atau muntah angin pun membantu sis. 5. If muntah buat sis lega, xapa lah, tp topup lah blk mkn ya sis 😊 6. Makan buahan masam bagi hilang loya

4y ago

Tula sy cuba jgk mkn bnda2 masam tp xmo jalan jgk.. masih cuba btahan dgn loya ni😂

Boleh sis. Lebihkan makan buah buahan seprti oren, delima, limau kasturi (nak bau boleh, nak buat air pun boleh) jambu batu dan buah naga. Ada lagi tipsnya, pergi ke facebook Norsufia Johari utk kita ajukan soalan trutamanya bg ibu mengandung.😊😊😊

Hi Sis, memang normal bergantung pada individu masing2 . Pembawaan badan. InsyaAllah dalam trimester kedua akan hilang perlahan-lahan

MKN asam lh mnum air oren ke Sye mula2 je mual2 kjap je dh tkde dh

Boleh cuba black coklat yg tk bersusu tu..😊

Normal sis