Loya, kembung?

Hi, ni kehamilan kedua sy, normal ye trimester prtama loya and cepat kembung? sbb anak sbelum ni xpernah jadi mcm ni, mcm nak nangis kena hadap gini..ade petua pape guys nak hilangkan atau kurangkan loya and mual sume ni? T_T

13 Balas

Sama mcm saya ritu.. Mkn pon masuk angin.. X mkn lgilh.. Salah makan pon berangin ja badan.. Pastu angin tu tolak keluar sampai penat nk muntah.. Letih ja rasa.. Skrg 20w alhamdulillah dh kurang sikit masuk angin tu.. Tpi kdg2 still kena jugak..

Normal sis..doktor selalu nasihat mkn dgn kerap dlm kuantiti yg sikit. Jgn lmbt makan. Kena jaga masa makan sis. Kalau byk sgt angin kembung perut, sis boleh cuba minum air halia madu panas 😊

Sama dgn saya sis😭 bersabarlah kita ya, dugaan nak menjadi ibu, saya baru minggu ke 7 sekarang, insyaallah masuk minggu ke 12 mcmtu dah okay, amin🤲🏻

Sedang mengalami ye😂😂 kadang satu hari tu mulut ni rasa payau je loya. Telan air masak sejuk pun rasa pahit. Kembung plak bila bangun pagi.

Me too..anak 1st tak sgt..yg ni alahan tekak n hidung tu lebih..bertabahla kite ye sis.moge msuk 2nd trimester nnt hilang aminnnn

Normal sis.. saya smpai 12 minggu,baru ok.. hari2 minitik air mata.. inshaallah,trimester yg ke 2 dah ok😉

normal sy da 4 bulan masih mual loya kembung perut hari2 muntah pg dn mlm...dry awal pregnant lagi ...

Normal la kot sbb sy tgh alaminya.. 😂 lmbat mkn sikit je perut masuk angin mula la pening loya

Normal... Sy pun mcm tu... Dokter ckp mual dan loya tu bagus untuk kehamilan dan baby...

Mkn buah y msam,, or jus buah unk hilangkna loya n jgn skip mkn..